Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari estoni în timpul unor exerciţii militare. Sursa foto: Estonian Defence Forces
Militari estoni în timpul unor exerciţii militare. Sursa foto: Estonian Defence Forces

Ministrul de externe al Estoniei a declarat că liderii din Europa ar trebui să se pregătească să trimită trupe în Ucraina pentru a susține un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, o inițiativă probabilă a președintelui ales al SUA, Donald Trump. Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat că trupele din Europa după război ar trebui să descurajeze o nouă agresiune rusă dacă Ucraina nu reușește să adere la NATO.

„Dacă vorbim despre garanții reale de securitate, ceea ce înseamnă o pace justă, atunci vorbim despre aderarea la NATO. ... Dar acest lucru este imposibil fără Statele Unite. Și atunci trebuie să vorbim despre orice formă (de garanție) în sensul prezentei de militari în teren”, a spus diplomatul estonian despre posibila implicare a armatei în zona de conflict.

În același timp, Tsahkna a subliniat că cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina ar fi aderarea la NATO. Potrivit acestuia, există un dialog constant la diferite niveluri politice cu privire la viitorul războiului Rusiei în Ucraina, atât în cadrul Europei, cât și cu Casa Albă și echipa președintelui ales Trump.

„Există o mulțime de discuții și o mulțime de comunicări între noi în Europa, precum și cu echipa lui Trump și cu administrația”, a spus Tsahkna.

În perioada 16-17 decembrie, la Tallinn va avea loc un summit al liderilor parteneriatului militar Joint Expeditionary Force (JEF), la care vor participa delegații la nivel înalt din 10 țări partenere JEF, inclusiv Marea Britanie, statele baltice și statele din Peninsula Scandinavă.

Potrivit Financial Times, la reuniune vor participa țările care furnizează două treimi din ajutorul european pentru Ucraina. Printre altele, este probabil să se discute despre formatul viitoarelor eforturi europene de sprijinire a Ucrainei. Ar fi foarte important ca Franța și Germania să se alăture acestei reuniuni, a adăugat diplomatul estonian.

Tsahkna a fost de acord cu criticile potrivit cărora țările NATO nu cheltuiesc suficient pentru apărare. El a recunoscut că țările europene ar trebui să investească mai mult în propria lor securitate:

„Avem bani. Avem o mulțime de bani. Nu cred acele guverne care spun că nu pot cere mai mult de la cetățenii lor, pentru că noi am făcut deja asta în Estonia, a spus oficialul eston, referindu-se la majorarea taxelor introdusă de Estonia pentru a finanța mai multe cheltuieli pentru apărare.

Aceasta nu este prima dată când subiectul unei posibile desfășurări de trupe aliate în Ucraina a fost abordat în Europa. În luna octombrie a acestui an, ministrul francez pentru afaceri europene, Benjamin Haddad, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.

„Președintele Emmanuel Macron a spus în mod repetat că nu trebuie să excludem nimic, iar acest lucru se aplică în continuare misiunilor de antrenament”, a declarat Haddad într-un interviu acordat ziarului german Berliner Zeitung.

În mai, ziarul francez Le Monde a relatat că Franța ar putea trimite instructori militari în Ucraina pentru a instrui armata ucraineana.

La 20 octombrie, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a scris pe rețeaua X că este timpul ca Europa să acorde atenție ideii lui Macron de a avea o armată în Ucraina.

„La începutul acestui an, Emmanuel Macron a făcut aluzie la punerea bocancilor pe teren. La sfârșitul anului, Coreea de Nord chiar a făcut-o. Noi suntem încă în fundal, reacționând la escaladare în loc să o inversăm. Merită să reconsiderăm ideile lui Macron, mai bine mai târziu decât niciodată”, a precizat atunci ministrul lituanian de externe.

În martie, președintele ceh Petr Pavel, fost general și șef al comitetului militar al NATO, a declarat într-un interviu acordat televiziunii locale că nu se opune ideii de a desfășura trupe NATO în Ucraina:Cu siguranță nu aș exclude o dezbatere pe această temă

„Din punctul de vedere al dreptului internațional și al Cartei ONU, nimic nu împiedică trupele NATO, precum și civilii, de exemplu, să ajute în Ucraina”, a declarat Pavel, citat de Euractiv.

„Dacă am putea conveni cu aliații noștri că, de exemplu, în loc să instruim soldații ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO și să aducem mii de soldați, să spunem, în Polonia sau Republica Cehă, ar fi mult mai potrivit să trimitem câteva zeci de instructori pe teritoriul ucrainean pentru a instrui soldații ucraineni direct acolo”, a declarat președintele ceh în luna martie a acestui an.

Săptămâna trecută, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea de a trimite trupe britanice în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel