Modul în care Statele Unite au gestionat până acum războiul din Gaza îi subminează credibilitatea în rândul celor șase țări/entități arabe ale căror cetățeni au fost chestionat - Egipt, Iordania, Siria, Irak, Liban, Teritoriile Palestiniene Ocupate.
Astfel, procentul de arabi care cred că America are un rol pozitiv în război se ridică la doar 7%, în timp ce încrederea în rivalii regionali China, Rusia și Iran a crescut.
Procentul arabilor care consideră că China are un rol pozitiv în conflict este de 46% în Egipt, 34% în Irak și 27% în Iordania.
Părerile pozitive despre Rusia sunt și mai mari. Procentul celor care cred că Rusia are o influență pozitivă s-a apropiat în medie de jumătate, mai exact 47% din publicul chestionat (cu excepția Palestinei).
Însă Iranul pare să fie principalul beneficiar al acestui război. În medie, 40% dintre persoanele chestionate consideră că implicarea Iranului are un impact pozitiv asupra războiului.
Din sondaje reiese că majoritatea respondenților nu cred că SUA aplică valorile americane, precum drepturile omului sau statul de drept, în războiul din Gaza. În esență, majoritatea arabilor tind să vadă conflictul actual mai degrabă ca pe o nouă Cruciadă, decât ca pe o luptă împotriva unei organizații teroriste, fiind astfel mai apropiați de percepția pe care extremiștii vor să o adopte arabii pentru a facilita recrutarea.
Nu mai putin de 60% dintre arabii chestionați cred că principalii factori pentru atacul Hamas din 7 octombrie sunt eliberarea Palestinei, reprimarea israeliană de la Moscheea Al-Aqsa și interzicerea așezărilor palestiniene. Asta în timp ce, de partea cealaltă, publicul occidental tinde să vadă atacul Hamas fie ca fiind conceput pentru a opri normalizarea regională cu Israelul, servind obiectivelor Iranului în regiune, fie pentru consolidarea controlul organizației în Gaza.
Există însă și un motiv de optimism pentru americani, SUA se bucură încă de un grad echitabil de încredere arabă (44%) privind capacitatea de a-i ajuta palestinienii dacă ar vrea.
Timpul ne va arăta dacă aceste schimbări în opinia publică arabă sunt o creștere temporară a furiei sau dacă ele reprezintă o schimbare pe termen lung.
Deși este puțin probabil ca acest conflict să genereze rupturi profunde în relațiile dintre SUA și guvernele arabe prietene, acestora din urmă le va fi din ce în ce mai incomod să se angajeze în mod public în relații cu oficialii americani dacă conflictul persistă sau ia o turnură și mai dăunătoare pentru populația din Gaza.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News