Vucic trimite armata aproape de frontiera cu Kosovo după ciocniri între protestatari şi poliţie la Zvecan, un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, transmit Agerpres și Reuters.
În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său, după alegeri boicotate de sârbii din Kosovo.
Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.
În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie - un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.
Zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la un spital local pentru răni minore şi efecte ale gazelor lacrimogene, au indicat autorităţile medicale sârbe locale.
Blerim Vela, şeful administraţiei preşedintei kosovare Vjosa Osmani, a acuzat 'structuri ilegale şi criminale ale Serbiei' pentru escaladarea tensiunilor. 'Serbia poartă întreaga responsabilitate pentru escaladare', a spus el într-un comunicat.
Câteva vehicule ale misiunii NATO de menţinere a păcii au fost văzute în vecinătatea locului incidentului, unde elicoptere survolau zona, potrivit reporterului Reuters.
Jeffrey Hovenier, ambasadorul SUA la Pristina, a condamnat acţiunea poliţiei.
Protestele urmează după alegerile locale care au fost boicotate masiv.
Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.
Mai devreme vineri, poliţia din Pristina a emis un comunicat în care spunea că îi asistă pe noii primari să poată intra în primăriile din cele patru localităţi.
Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, potrivit unui anunţ la postul de radio al poliţiei.
Sârbii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu recunosc declaraţia de independenţă din 2008 a Kosovo de Serbia.
Planul sprijinit de Occident şi convenit verbal în martie de guvernele kosovar şi sârb viza să detensioneze situaţia, acordându-le locuitorilor sârbi mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea ultimă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News