Incident nuclear în China, analizat cu atenție în SUA. Sursele indică o posibilă scurgere radioactivă, dar Beijingul neagă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Centrala nucleară EPR (Evolutionary Power Reactor) din Taishan sudul Chinei, inaugurată în urmă cu doi ani, este monitorizată pentru o problemă la un circuit din miezul unuia dintre reactoare, construit în parteneriat cu Electricite de Franc (EDF), dar operatorul chinez dă asigurări că emisiile în mediu sunt "normale", transmite agenția Agerpres, care citează AFP.

"EDF a fost informată de o creştere a concentraţiei anumitor gaze rare în circuitul primar al reactorului nr. 1 al centralei nucleare Taishan, deţinută şi exploatată de TNPJVC, o societate mixtă a China General Nuclear (CGN) (70%) şi EDF (30%)", a anunţat luni grupul francez într-un comunicat.

Circuitul primar este un circuit închis care conţine apă sub presiune, care se încălzeşte în vasul reactorului atunci când intră în contact cu elementele combustibile, care sunt stivuite în "bare" şi înconjurate de învelişuri metalice.

"Prezenţa anumitor gaze rare în circuitul primar este un fenomen cunoscut, care a fost studiat şi este prevăzut în procedurile de operare a reactoarelor", a adăugat compania.

Aşa-numitele gaze "rare" includ argon, heliu, cripton, neon şi xenon. Unele sunt produse în timpul reacţiei de fisiune din reactor.

"Trebuie să existe un înveliş metalic inert, care să lase gazele rare să treacă şi să contamineze fluidul primar", a declarat pentru AFP Karine Herviou, director general adjunct al Institutului francez de protecţie radiologică şi securitate nucleară (IRSN).

Însă ''contaminarea fluidului primar nu înseamnă eliberarea în mediul înconjurător", a explicat ea, deoarece există încă două bariere de izolare. Ea a adăugat că, în acest stadiu, nu există niciun motiv pentru a vorbi de un accident: "Nu cunoaştem nivelurile, concentraţia, nu ştim amploarea fenomenului. Dar, având în vedere ceea ce ştim, nu mai există motive de îngrijorare în acest moment''.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a declarat că nu are "niciun indiciu în acest stadiu" că ar fi avut loc un incident radiologic.

Cele două reactoare de la Taishan, situate nu departe de Macao şi Hong Kong, sunt până în prezent singurele EPR din lume puse în funcţiune, în 2018 şi respectiv 2019. Alte reactoare din această a treia generaţie sunt în construcţie în Finlanda, Franţa şi Regatul Unit, dar multiplele eşecuri tehnice au întârziat cu mai mulţi ani punerea lor în funcţiune.

Framatome, filiala EDF care a participat la construirea reactoarelor din Taishan, a declarat anterior că monitorizează "evoluţia unuia dintre parametrii de funcţionare" de la sit, dar nu a oferit detalii şi nu a spus nimic despre o scurgere.

Centrala "se află în intervalul său de funcţionare şi de siguranţă autorizat", a precizat Framatome într-un comunicat remis AFP.

- "Ameninţare radiologică" -


CNN, bazându-se pe o scrisoare trimisă de Framatome Departamentului de Energie al SUA pe 8 iunie, a raportat o posibilă "scurgere" la uzină. Framatome ar fi contactat SUA pentru a solicita o autorizaţie de asistenţă tehnică pentru a rezolva "o ameninţare radiologică iminentă". Nu se ştie de ce este nevoie de aprobarea SUA pentru a interveni.

Potrivit postului american, autorităţile chineze de securitate au ridicat, de asemenea, limitele de radiaţii în afara sitului pentru a evita să fie nevoite să închidă centrala.

La rândul său, operatorul centralei, China General Nuclear Power Group (CGN), a precizat într-un comunicat că indicatorii de mediu sunt "normali", dar nu a făcut referire directă la informaţiile de la CNN.

"În prezent, monitorizarea continuă a datelor de mediu arată că indicatorii de mediu ai centralei nucleare de la Taishan şi ai împrejurimilor sale sunt normali", a precizat grupul chinez, care nu a răspuns însă la solicitările de informaţii ale AFP.

Nici Ministerul chinez de Externe nu a răspuns la solicitări şi nici Comisariatul pentru Energie Atomică din Franţa.

EDF a declarat că a luat legătura cu societatea mixtă TNPJVC şi că "îşi pune la dispoziţie expertiza". De asemenea, grupul francez a precizat că a "solicitat organizarea unei şedinţe extraordinare a consiliului de administraţie al TPNJVC, astfel încât conducerea să poată prezenta toate datele şi deciziile necesare".

China are aproximativ 50 de reactoare în funcţiune, fiind pe locul trei în lume, după Statele Unite şi Franţa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel