Incident în Nord: Un micuț pescador norvegian a sfidat Marina rusă. Distrugătorul Amiral Levchenko a executat foc de avertisment

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugătorul Amiral Levchenko, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Distrugătorul Amiral Levchenko, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Publicația norvegiană FriFagbevegelse a informat, pe 24.09.2024, că distrugătorul rusesc Amiral Levchenko a tras un foc de avertisment în direcția unei nave de pescuit norvegiene, al cărei căpitan a refuzat să părăsească zona închisă în care se desfășurau exerciții ale Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Potrivit articolului din presa norvegiană, incidentul ar fi avut loc pe 12 septembrie, în Marea Barents.

“Nava mică de pescuit Ragnhild Christina s-a ciocnit cu distrugătorul rus Amiral Levchenko, în timp ce acesta participa la un exercițiu cu trageri de luptă. Incidentul s-a produs pe 12 septembrie, în Marea Barents, la nord de Vardø, în zona economică norvegiană”, a scris FriFagbevegelse.

 

Pescarii norvegieni au sfidat Marina rusă. Pescadorul a refuzat să părăsească zona până nu și-a tras plasele

 

2. Distrugăto... (amiral-levchenko-distrugator-rus_31057500.jpeg)

Distrugătorul Amiral Levchenko, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Oferind detalii, publicația a notat că atunci când marinarii ruși au cerut navei norvegiene să părăsească zona, căpitanul acesteia, Øystein Orten, a răspuns că trebuie să tragă plasele de pescuit și că nu pot pleca. Atunci, distrugătorul rus a navigat până la nava de pescuit, apropiindu-se până la o distanță de aproximativ 200 de metri, după care a pornit o sirenă puternică. Semnalul sonor a sunat timp de aproximativ 15 secunde, după care Amiral Levchenko a tras un foc de avertisment.

Proiectilul lansat de la bordul navei a explodat în apă.

“A fost o explozie puternică, iar barca noastră s-a cutremurat”, a precizat FriFagbevegelse, citând o declarației a căpitanului norvegian.

Ulterior, nava de pescuit s-a supus avertismentelor și s-a îndreptat spre vest. În același timp, distrugătorul Amiral Levchenko a urmărit nava civilă, până când aceasta a ieșit din zona periculoasă.

Între timp, o altă publicație norvegiană, Barents Observer, a informat că a vorbit cu șeful serviciului de presă al Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale Norvegiei, locotenent colonel Vegard Finberg, care a declarat că este la curent cu incidentul dintre pescarii norvegieni și echipajul distrugătorului rusesc. Acesta însă a refuzat să comenteze afirmația căpitanului vasului de pescuit despre focul de avertisment care se presupune că ar fi fost tras de nava de luptă rusească.

 

Marina Norvegiei nu poate confirma că distrugătorul rus Amiral Levchenko a tras foc de avertisment

 

3. Distrugăto... (amiral-levchenko-distrugator_64036700.jpg)

Distrugătorul Amiral Levchenko, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

“În zonă se afla o navă a pazei de coastă și știm că a avut loc o conversație între marinarii ruși și pescarii norvegieni. Cu toate acestea, nu există nimic în observațiile noastre care să poată confirma existența vreunui foc de avertisment”, a menționat Vegard Finberg.

Acesta a adăugat că pescarii ar putea evalua în mod diferit situația.

Comentariul autorului: Incidentul a avut loc în timpul exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean-2024, care a fost executat în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse în perioada 10-16 septembrie.

Distrugătorul Amiral Levchenko al Flotei ruse de Nord a făcut parte din gruparea navală care a îndeplinit misiuni specifice în raioane maritime din Marea Barents.

Unul dintre episoadele exercițiului a vizat respingerea unui atac aerian al inamicului în zona Mării Barents. În timpul acestuia, fregata Amiral Golovko și distrugătorul Amiral Levchenko au acționat ca parte a unui grup de căutare și atac al Flotei de Nord. Cele două nave de luptă au respins un atac aerian executat de avioane de vânătoare Su-33 și MiG-29K din cadrul grupării ambarcate destinate să acționeze pe portavionul Amiral Kuznetsov.

Echipajele sistemelor de rachete antiaeriene Kinzhal și ale instalațiilor de artilerie AK-630 de la bordul distrugătorului Amiral Levchenko au efectuat lansări practice de rachete și trageri de artilerie asupra unor ținte aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel