Publicitate
Potrivit publicației Greek Reporter, care citează Ministerul Apărării de la Atena, incidentul a avut loc în momentul în care cele șase aeronave ale Forțelor Aeriene Elene se întorceau la baza aeriană din Creta. Acestea au participat la un exercițiu militar cu partea cipriotă, italiană și franceză.
Ministerul Apărării din Grecia precizează că incidentul a avut loc în jurul orei 11:30 dimineața, când șase aeronave F-16 elene au fost hărțuite de aeronave ale Turciei care ar fi încercat provocator să le blocheze traseul. Sursa citată precizează că în urma incidentului aerian forțele elene au solicitat întăriri, iar o aeronavă turcă care s-a apropiat de avioanele grecești a fost interceptată conform procedurii.
Grecia acuză Turcia de provocări după hărțuirea avioanelor F-16 elene
Totodată, potrivit publicației Keep Talking Greece, incidentul a dus la manevre aeriene între aeronavele celor două state, în timp ce autoritățile din Grecia și Cipru au informat presa că partea turcă nu a prezentat un plan de zbor iar avioanele elene au respectat normele internaționale în ceea ce privește traficul aerian. Nu se precizează ce avioane turcești au participat la incidentul din Mediterană.
Incidentele aeriene dintre Grecia și Turcia sunt tot mai dese. Amintim că la începutul lunii mai, un avion de vânătoare F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, a fost interceptat şi urmărit de o aeronavă Mirage 2000 a Forţelor Aeriene Elene după ce avionul F-16 turcesc a încălcat spaţiul aerian al Greciei.
Incidentul mai sus amintit, care s-a transformat într-un duel aerian între cele două aeronave, a avut loc aproximativ în același timp în care alte două avioane de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, au efectuat manevre periculoase, zburând în apropierea unui elicopter militar al Forţelor Aeriene elene care avea la bord oficiali de rang înalt, printre care şi pe ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, tot în luna mai a acestui an.
Amintim că Grecia, Franţa, Italia şi Cipru efectuează un exerciţiu militar comun în estul Mediteranei, unde tensiunile dintre Atena şi Ankara au escaladat.
Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat pe data de 10 august, când Ankara a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News