Începând din anul 2021, în dotarea trupelor din sudul Federației Ruse vor fi introduse complexe robotizate Uran-6

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 18.08.2020, citând surse din mediul militar, că, începând din anul 2021, unitățile militare ale Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse vor primi în dotare complexe robotizate de tip Uran-6. 

Mașinile unice, care pot fi acționate de la o distanță de un kilometru, vor fi introduse în înzestrarea Brigăzii 11 Geniu și a unor regimente de geniu. Roboții vor fi livrați la trupe în două versiuni: de geniu și de sprijin pentru foc.

Pe direcția principală

Primul lot de roboți se află deja în serviciu în armata rusă. Pe aceste mașini, geniștii ruși stabilesc tehnicile și tacticile de întrebuințare în luptă. Începând de anul viitor, vor fi livrate astfel de mașini în toate marile unități și unități de geniu din Regiunea Militară Sud. Între acestea, se vor afla nu numai versiunea de geniu, ci și versiunea de sprijin pentru foc.

În prezent, în compunerea fiecărei armate de arme întrunite sau de tancuri există câte un regiment de geniu. Este vorba despre așa-numita rezervă a comandantului armatei, care este direcționată spre cele mai importante zone ale frontului. Iar în Regiunile Militare au fost formate structuri de un nivel superior, respectiv brigăzi de geniu. În aceste brigăzi și regimente, se are în vedere în viitor crearea de subunități dotate cu aparate terestre fără pilot.

Complexul Uran-6 a fost prezentat pentru prima dată la parada din 09 mai 2018. Privit din exterior, acesta seamănă cu un tractor sau cu un buldozer. Robotul poate îndeplini misiuni de deminare atât în zone urbane, cât și în zone muntoase și împădurite.

Mașina poate fi echipată cu o rolă, un dispozitiv de lovire sau de frezare, o lamă de buldozer sau o prindere mecanică. În cazul în care detectează un dispozitiv exploziv, mecanismele aparatului îl fac inutilizabil.

Aparatura este comandată de un operator, care se află la o distanță de cel puțin 50 de metri. În caz de foc intens, acesta poate lucra din adăpost și poate comanda complexul la o distanță de până la un kilometru. Pe complexul Uran sunt instalate patru camere de luat vederi, care asigură o monitorizare circulară a situației exterioare.

Complexul de deminare dispune și de o variantă de asalt, în care poate fi echipat cu o pușcă automată și un sistem de rachete antitanc. Astfel de roboți pot suprima punctele de tragere ale adversarului în timpul unui atac, fără a fi nevoie să se pună în pericol viețile militarilor. După cum a informat anterior Izvestia, în cadrul reformei de amploare, care a fost începută anul trecut, Trupele de Geniu se transformă într-o forță independentă de atac. Geniștii sunt orientați din ce în ce mai mult pe operațiuni de asalt în localități, pe minarea în secret a terenurilor și pe curățarea rapidă a zonei de dispozitivele explozive ale adversarului. În cadrul brigăzilor de la nivelul Regiunilor Militare sunt formate subunități de geniu-asalt.

Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că Uran-6 va permite creșterea eficienței în depășirea barajelor de mine și în escortarea coloanelor militare, acolo unde este posibilă utilizarea unor dispozitive explozive.

“Astăzi, multe armate ale lumii dispun de sisteme de minare de la distanță, inclusiv cu ajutorul aviației. Astfel, orice mișcare a trupelor, ca să nu mai vorbim de lupta la nivel tactic, trebuie să fie însoțită de mijloace de geniu. Iar complexele robotizate fac acest lucru mai rapid și mai eficient. În plus, pierderea acestor mijloace nu este critică, așa cum se întâmplă în cazul echipajelor mașinilor”, a precizat Murakhovsky.

“Regiunea Militară Sud asigură securitatea militară a Federației Ruse pe direcția strategică sud-vest. Aceasta include nu numai teritoriul statelor învecinate, ci și zona de apă din Marea Neagră și estul Mării Mediterane. De asemenea, acoperă și teritorii îndepărtate, de exemplu Siria, unde sunt dislocate baza de la Khmeimim și punctul de asigurare tehnico-materială din portul Tartus”, a spus Viktor Murakhovsky.

“De aceea, Statul Major General și Ministerul Apărării au format cea mai puternică grupare de trupe pe această direcție. Regiunea Militară Sud este prima care primește echipamente noi. Așa s-a întâmplat și cu complexele de rachete Iskander și cu dronele și cu alte sisteme de atac”, a explicat expertul.

Testarea în acțiune

Primele teste ale robotului de geniu au fost efectuate chiar în Regiunea Militară Sud. În anul 2014, complexe Uran-6 au fost direcționate către Raionul Sunzhensky din Cecenia. Acestea au efectuat curățarea continuă a terenurilor agricole și a pădurilor de obiectele explozive rămase după război. 

Timp de o lună de testare, robotul a verificat peste 80.000 de metri pătrați și a distrus aproximativ cincizeci de obiecte periculoase. S-a confirmat astfel, în mod experimental, că acesta poate să facă într-o zi munca unei subunități formate din 20 de geniști. Complexul Uran s-a comportat foarte bine pe terenuri neuniforme, cu șanțuri și gropi, unde munca este deosebit de periculoasă pentru oameni.

În anul 2016, robotul a fost dislocat în Siria, pentru deminarea părții istorice din Palmira. De asemenea, a îndeplinit misiuni și în Raionul Aleppo. Potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Apărării, timp de doi ani, un detașament al Centrului internațional antimină din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a eliminat peste 100.000 de obiecte explozive, a verificat aproape 1.500 de kilometri de drumuri, precum și 17.000 de clădiri și structuri. De asemenea, roboții au fost întrebuințați pentru curățarea câmpurilor de mine și lichidarea munițiilor neexplodate.

În mod experimental, operatorii complexelor Uran au fost îmbrăcați în exoscheleturi pasive. Acestea au ajutat la susținerea panourilor grele de control și comunicații, împreună cu un costum blindat, în timpul multor ore de muncă în deșertul fierbinte sirian.

Militarii ruși au informat că, în urma rezultatelor utilizării experimentale în luptă în Siria, complexul Uran-6 a fost modificat, ținând cont de experiența acumulată în republica arabă.

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel