Un incendiu „semnificativ” a izbucnit la scurt timp după miezul nopții la șantierul naval BAE Systems din Barrow-in-Furness, nord-vestul Angliei, relatează TheGuardian.
Autoritățile au precizat că „nu există niciun risc nuclear”, dar două persoane au fost transportate la spital, după ce au inhalat fum.
Șantierul naval vechi de 150 de ani, situat la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Londra, construiește în prezent mai multe submarine cu propulsie nucleară pentru Royal Navy.
Facilitatea din Barrow-in-Furness găzduiește submarinele din clasa Astute și programul Dreadnought din Marea Britanie, șantierul fiind unul dintre puținele capabile să construiască submarine de acest tip.
Acolo au fost construite submarinele care transportă rachetele nucleare ale Regatului Unit și se construiesc submarinele care vor înlocui acele nave, care urmează să intre în funcțiune în anii 2030.
Mai exact, la Barrow-in-Furness, BAE construiește submarinele din clasa Dreadnought care vor prelua rolul de descurajare nucleară al Marii Britanii.
Ce submarine sunt fabricate la Barrow-in-Furness
Clasa Astute a Marinei Regale va consta din șapte submarine cu propulsie nucleară. HMS Astute, Ambush, Artful, Audacious și Anson sunt în prezent în serviciu activ și alte două ambarcațiuni - HMS Agincourt și HMS Agamemnon sunt în construcție.
Submarinele Clasa Astute ale Royal Navy nu folosesc periscoape optice tradiționale și sunt, în premieră, echipate cu tehnologie video de înaltă rezoluție pentru a scana orizontul. Ele sunt, de asemenea, cele mai silențioase submarine construite vreodată, pot înconjura globul complet scufundate și sunt capabile să-și producă propriul oxigen și apă potabilă.
Arsenalul formidabil de arme al clasei Astute cuprinde racheta de croazieră Tomahawk IV Land Attack (TLAM), care permite submarinelor să lovească ținte terestre aflate la peste 1.000 de km cu o precizie maximă.
De asemenea, la bordul clasei Astute de submarine se află torpila Spearfish. Cântărind aproape două tone, această torpilă grea poate ataca ținte la o distanță de până la 14 mile (care pot crește la 30 mile la viteză mică).
Clasa Dreadnought a Marinei Regale reprezintă următoarea generație de submarine a Marii Britanii, în materie de descurajare nucleară.
La fel ca submarinele Clasa Vanguard (construite tot la Barrow , în anii 90) pe care le vor înlocui în flota de serviciu a Marinei Regale, submarinele Clasa Dreadnought vor fi capabile să lanseze rachete balistice Trident 2 D5.
Noile submarine vor avea fiecare trei compartimente de rachete, iar fiecare compartiment va cuprinde patru tuburi de rachete (cunoscute sub numele de „Pachet Quad”) și cinci niveluri de punte, pentru un total de 12 rachete. Submarinele din clasa Dreadnought vor avea, de asemenea, patru tuburi torpilă de 533 mm pentru torpilele Spearfish.
Dreadnought va fi prima clasă de submarine britanice care va dispune de cârme în formă de X, care oferă un control mai bun în apă comparativ cu cârmele clasice în formă de cruce.
Designul în X este mai eficient din punct de vedere hidrodinamic, contribuind la o reducere a zgomotului, ceea ce face submarinele mai greu de detectat.
Aceste noi cârme vor fi completate de propulsorul Pumpjet, conceput pentru a reduce zgomotul submarinelor, în special la viteze mari. Iar Pumpjet-ul folosit în clasa de submarine Dreadnought este cel mai silențios de până acum.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News