Unicul portavion al Rusiei, bătrânul Amiral Kuznețov este supus unor lucrări de reparație și mentenanță de la începutul lui 2017, prevăzute pentru a dura până în 2021.
Trei persoane sunt date dispărute în urma incendiului, au transmis agenţiile de presă ruse. Potrivit agenției Ria Novosti, care citează șantierul naval însărcinat cu lucrările, incendiul a izbucnit în cală, unde se efectuau operațiuni de sudură.
Из отсеков "Адмирала Кузнецова" вырывается густой чёрный дым.
— baza (@bazabazon) 12 decembrie 2019
Пожар на авианосце потушить не удаётся. До сих пор числится пропавшим без вести один человек – командир дивизиона аварийно-спасательных работ Виктор Измайлов. pic.twitter.com/KuQeSrHRme
Peste 400 de persoane se aflau pe navă când a izbucnit incendiul. Incendiul nu era stins la jumătatea zilei și se întindea pe 600 de metri pătrați, a afirmat o sursă anonimă pentru agenția Interfax.
#Breaking #Russia | Number of injured in fire on Admiral Kuznetsov rises to 6, 1 is in critical condition https://t.co/nKsq5b52ly pic.twitter.com/af6gzjKNEm
— Atlantide (@Atlantide4world) 12 decembrie 2019
,,Numărăm (oamenii), durează, dar nimeni nu a ieșit pe targă până în prezent", a precizat serviciul de presă al șantierului pentru agenția Tass.
Amiralul Kuznețov a mai fost avariat în octombrie 2018 când docul plutitor la care era amarat s-a scufundat.
Anul trecut, un doc uscat plutitor în care se afla vasul Amiral Kuznețsov, s-a scufundat în urma unei defecțiuni a alimentării cu energie electrică, cauzând căderea unei macarale pe puntea portavionului. Mai mulți muncitori de la atelierul de reparații a ambarcațiunii militare au fost răniți in același incident. În plus, puntea de decolare / aterizare a navei a fost grav avariată, apărând o gaură de 4×5 metri.
În prezent, cel mai mare vas de suprafață al marinei rusești își așteaptă soarta lângă șantierul naval de reparații numărul 35 din Golful Kola, lângă Murmansk. Rusia nu dispune de un înlocuitor adecvat pentru docul PD-50 construit în Suedia în anul 1980, la comanda marinei sovietice. De-a lungul ultimelor decenii, Amiral Kuznetsov a trecut prin mai multe incendii, reduceri bugetare, inclusiv accidente care au dus la distrugerea cazanelor cu abur.
Este atât de nesigur încât s-a luat decizia ca un remorcher să se afle pe urmele sale de fiecare dată când efectuează o călătorie mai lungă.
Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei
Amiral Kuznețov este nava amiral a flotei rusești și singurul portavion din dotarea marinei, iar conform catalogării interne este un crucișător greu purtător de avioane. A intrat în serviciu în 1991.
De-a lungul timpului a purtat mai multe nume: Riga, Leonid Brejnev, Tbilisi, fiind în cele din urmă botezat după amiralul flotei URSS, Nikolai Gherasimovici Kuznețov.
Este prima navă de acest fel, care a dat și numele clasei: clasa Kuznețov. Cea de a doua navă din această clasă a fost Varyag, care după dezmembrarea Uniunii Sovietice a ajuns în posesia Ucrainei, care apoi a vândut-o Chinei pentru a fi transformată în hotel plutitor.
În 1997 a intrat în reparații capitale, întorcându-se în serviciu în 1998. În ciuda problemelor tehnice, oficialii ruși vor ca portavionul Kuznețov să rămână în serviciu până cel puțin în anul 2030.
Amiral Kuznețov are o lungime de 302,3 metri, are un deplasament de 58.000 de tone și un echipaj de 2.626 de oameni. La bordul navei încap 26 de aparate de zbor - 13 avioane Su-33, 2 Su-25 UTG și 11 elicoptere. Kuznețov este propulsat de opt motoare diesel care dezvoltă 200.000 de cai-putere, se deplasează cu o viteză de până la 54 km/h și are o autonomie de 15.700 de kilometri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News