Încă un incident de tip “friendly fire” s-a produs în zona Mării Negre. Un elicopter rusesc de tip Ka-29 a fost doborât de apărarea antiaeriană proprie

Ionel Copcea |
Data publicării:

Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 22.06.2024, că un elicopter de luptă antisubmarin de tip Ka-29 a fost doborât în Marea Neagră, în urma unui incident de tip “friendly fire” (foc prietenos). Patru militari aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața.

Potrivit unor informații neoficiale, incidentul s-a produs în zona Anapa, după ce un complex de apărare antiaeriană Pantsir-S1 a lovit elicopterul aparținând Flotei ruse din Marea Neagră, din cauza funcționării defectuoase a sistemului de identificare “amic-inamic”.

Eroarea apărării antiaeriene rusești a avut loc pe fondul unui atac cu drone executat de Forțele Armate ale Ucrainei.

După cum este cunoscut, Ministerul rus al Apărării a anunțat anterior că, în noaptea de 20 spre 21 iunie, partea ucraineană a efectuat un atac masiv cu drone în partea de sud-vest a Federației Ruse.

Oficialii militari ruși au susținut că 70 de drone aeriene ucrainene au fost doborâte deasupra Peninsulei Crimeea și a Mării Negre, 43 în Ținutul Krasnodar și una în regiunea Volgograd. În același timp, șase drone maritime au fost distruse în partea de nord-vest a Mării Negre.

Potrivit utilizatorului Rybar de pe Telegram, atacurile ucrainene au fost efectuate în mai multe valuri, din cel puțin șase direcții, dinspre Odesa, Illichevsk, Mykolaiv și Krivoy Rog.

În ultima perioadă, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră a fost implicată în mod activ în respingerea atacurilor cu drone ale armatei ucrainene, în special a celor maritime. Astfel, avioane și elicoptere rusești patrulează zilnic în regiune, pentru descoperirea și distrugerea dronelor întrebuințate de militarii ucraineni, care au provocat pagube serioase armatei ruse.

De la declanșarea conflictului din Ucraina, trupele ruse au fost implicate în mai multe incidente de tip “friendly fire”, în urma cărora apărarea antiaeriană rusă a doborât mai multe avioane și elicoptere proprii. Acestea s-au produs atât în zona Mării Negre, cât și pe teritoriul Ucrainei, în apropierea liniei de contact dintre trupele ruse și ucrainene.

Într-un comentariu recent postat pe canalul său de Telegram, utilizatorul Fighterbomber, apropiat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, a comentat incidentele aeriene, afirmând că “În acest ritm de lucru al curajoasei noastre apărări antiaeriene, în curând vom rămâne fără aviație”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel