Încă un general american avertizează că este imperativă lansarea unei forțe aeriene de ultimă generație

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

După ce Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului SUA a anunțat intenția de a bloca inițiativa Forțelor Aeriene americane (US AF) de a dezafecta 41 din venerabilele avioane de luptă A-10, comandantul  Comandamentului Aerian de Luptă (ACC), generalul Mark Kelly a reacționat, prezentând public opinia sa privind urgenta înzestrare a US AF cu aeronave de ultimă tehnologie (cutting-edge technology). 

Potrivit lui Kelly, acum 30 de ani, US AF au acționat împotriva Irakului cu avioane precum F-15C Eagle și A-10 Warthog, care au permis câștigarea războiului într-un timp scurt și de o manieră decisivă. Atunci, respectivele aeronave erau de generație nouă și s-au putut impune împotriva aeronavelor de fabricație sovietică. Dar, au trecut 30 de ani și US AF încă operează aceleași tipuri de avioane, care pot îndeplini o singură categorie de misiuni și care, au devenit din ce în ce mai vulnerabile la amenințări și mai costisitoare în a zbura și a fi reparate. Între timp, potențialii adversari și-au modernizat dramatic flotele și sistemele de apărare antiaeriană, transmite Defense News.

În plus, flota de luptă (exclusiv bombardierele strategice) a US AF a devenit semnificativ mai mică (de la aproximativ 4.000 de avioane la puțin peste 2.000 în prezent) și semnificativ mai în vârstă (vârsta medie în 1991 era de 8 ani, iar vârsta medie în 2021 este de 27 de ani).

 

Tranziția către noua generație de aeronave

 

Deoarece, aeronavele dedicate unei singure categorii de misiuni (vânătoare, bombardament operativ-tactic, atac apropiat la sol, cercetare etc.) depășesc 40 de ani, în conformitate cu cerințele Strategiei Naționale de Apărare, US AF vor trece la cele mai noi, cu mai multe roluri. Întrucât, această tranziție către o nouă capacitate de luptă de ultimă generație nu va avea loc peste noapte, US AF vor păstra unele avioane vechi, pentru a se asigura că există o capacitate suficientă pentru a aborda angajamentele globale.”Echilibrul dintre capabilitate și capacitate este delicat. De aceea, noua noastră Foaie de parcurs fighter (The fighter roadmap) prezintă modalitatea de a face ambele lucruri (capabilitate și capacitate). Vestea bună: provocările sunt descurajante, dar gestionabile”, a precizat Kelly. 

 

Competiție de la egal la egal între națiuni (peer nation competition)

 

Concurența de la egal la egal din punct de vedere nivel militar, în mod normal are loc pe mare, în aer și în spațiu - zone cunoscute sub numele de bunuri comune globale. Deși uneori asertivă (ușor agresivă – în contextul articolului), această competiție este de obicei profesională, deoarece națiunile își comunică intențiile și își demonstrează capabilitățile cu nave, avioane și operatori cibernetici, care manevrează unii în apropierea celorlalți.

Cea mai agresivă concurență din sfera bunurilor comune globale este reprezentată de eforturile de revendicare a unui teritoriu comun, precum reclamarea drepturilor asupra insulelor din Marea Chinei de Sud de către China și a platoului continental în Arctica de către Rusia.

Concurența în spațiul suveran al unei alte națiuni este cel mai agresiv nivel de concurență strategică. Intrând pe teritoriul unei alte națiuni, orice natură ar avea acțiunea fie prin operații cibernetice care afectează infrastructura sau prin ocuparea teritoriului suveran, demonstrează o înaltă capacitate de a concura într-un mediu extrem de contestat. Din această perspectivă, ”o forță aeriană modernă trebuie să aibă capacitatea de a concura cu mult dincolo de campaniile permisive de contrainsurgență din ultimii 20 de ani sau în zona bunurilor comune globale (Marea Chinei de Sud, Arctica etc.) care devin și ele din ce în ce mai contestate. Trebuie să poată concura în mediile extrem de contestate (chiar în state precum Rusia și China), pentru că dacă nu poți concura acolo, nu poți lupta acolo”, a explicat Kelly.

 

Foaia de parcurs a avioanelor de luptă (The fighter roadmap)

 

Singurul lucru mai grav, decât a deveni mai mic și mai învechit, este să faci un amestec greșit de capabilități. Așadar, Fighter Roadmap ne asigură că vom lansa o ”flotă relevantă de luptă”, care poate concura și lupta oricând și oriunde.

”Dimensionarea corectă” a unei flote nu înseamnă dezafectarea într-o mare panică. Modernizarea va menține mulți dintre acești cai de război relevanți pentru anii următori: aripi modernizate pentru 218 avioane A-10, reparații structurale la F-15C, modernizări radar la F-15E și F-16 împreună cu modernizarea F-22. Toate acestea se completează noi achiziții de F-15EX și F-35, plus dezvoltarea familiei de sisteme de dominanță aeriană de generație următoare (NGAD – Next Generation Air Dominance), esențiale pentru acele medii extrem de disputate și de care vom avea nevoie pentru a concura în 2030 și mai târziu. ”Aceasta este The fighter roadmap din US AF, care, în același timp, dezvoltă capabilități de ultimă generație, dar și o capacitate credibilă de luptă, care să ne mențină relevanța pentru următorii 25 de ani”, a menționat Kelly.

 

Accelerăm schimbarea sau pierdem

 

China este ”provocarea de ritm” a Forțelor Armate ale SUA și este esențial să ținem pasul. Spre deosebire de Irak, care și-a dus avioanele de luptă în Iran în 1991 și le-a îngropat literalmente în nisip în 2003 pentru a evita să fie distruse, China nu fuge și nu își îngroapă forțele aeriene. Se modernizează într-un ritm, care provoacă o forță aeriană americană mai mică și mai îmbătrânită pentru mediile contestate și extrem de contestate. De asemenea, își construiesc forța aeriană pentru o luptă pe care intenționează să o câștige. Putem crește descurajarea noastră convențională obținând echilibrul corect dintre capacitatea high-end (de ultimă generație), împreună cu capacitatea demonstrată de luptă. Recondiționarea unei flote întregi de avioane vechi de 40 de ani nu va ”ține pasul” niciodată. Procedând astfel, se păstrează prea multe platforme, care au fost concepute pentru a opera în mediul cu amenințări din anii 1980 și se acaparează personalul și resursele necesare pentru modernizarea critică.

Pe post de concluzie la argumentația sa, generalul Mark Kelly a reiterat paradigma ”(ceea ce este) destul de bine astăzi, va eșua mâine”, din documentul de strategie fundamentală numit ”Accelerate Change or Lose” al șefului statului major al US AF, generalul CQ Brown.

În final, Kelly a avertizat că, ”(…) în lupta modernă, dacă nu îți place schimbarea, cu atât mai puțin îți va plăcea irelevanța. Și vei urî de-a dreptul o înfrângere cinetică.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel