Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca pe un mare trofeu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bradley M2A2 al Brigăzii 47 din Zaporijia, august 2023. Ucraina. Fotografie de pe pagina brigadei, via militarnîi
Bradley M2A2 al Brigăzii 47 din Zaporijia, august 2023. Ucraina. Fotografie de pe pagina brigadei, via militarnîi

Principalii vinovați pentru majoritatea Bradley-urilor ucrainene care au fost distruse sau avariate sunt dronele ieftine rusești cu explozibili.

Bradley este un vehicul foarte apreciat pentru eficiența sa în luptă și a fost livrat Ucrainei de către Statele Unite în cadrul unui pachet de asistență militară în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Așa că, fiecare exemplar capturat de ruși reprezintă un trofeu mediatizat intensiv.

Săptămânile trecute, Pușcașii Marini ruși din Brigada 155 au capturat un vehicul de luptă al infanteriei (IFV) ucrainean Bradley M2A2 și au început să îl folosească pe câmpul de luptă.

Potrivit presei ruse, operațiunea s-a desfășurat în regiunea Kursk, informație confirmată ulterior și de surse independente, scrie Defence Blog.

Exemplarul capturat a fost folosit de forțele ruse ca mijloc de propagandă, pentru a arăta lumii cum capturează rușii echipamente ucrainene și le integrează în propriile unități.

Nu este pentru prima dată când un Bradley este văzut operat de forțele ruse. Potrivit datelor colectate de Oryx, un grup independent de monitorizare a conflictelor care urmărește pierderile din teren, Rusia ar fi capturat cel puțin 11 vehicule Bradley de la începutul livrărilor către Ucraina.

 

Bradley - "ucigașul de tancuri", vulnerabil în fața dronelor ieftine

Bradley este considerat un vehicul care sporește semnificativ capacitatea de rezistență a unităților mecanizate ucrainene, în special în sectoarele de front cu risc ridicat. Tunul automat M242 Bushmaster de 25 mm, lansatorul de rachete TOW și blindajul său puternic au permis echipajelor ucrainene să provoace pierderi semnificative forțelor ruse, menținând în același timp un nivel relativ redus de pierderi proprii.

Într-un incident relatat pe larg, un vehicul Bradley ucrainean a reușit să distrugă un tanc rusesc T-90M „Proryv”, considerat cel mai modern model operațional din dotarea armatei ruse. Acest episod a evidențiat pe deplin eficiența sistemului și impactul său asupra războiului mecanizat.

Pe de altă parte, nici Bradley nu este invincibil. Potrivit surselor militare ucrainene, majoritatea pierderilor suferite de vehiculele Bradley nu au fost cauzate de tancuri sau de sisteme antitanc convenționale, ci de dronele rusești ieftine, încărcate cu explozivi, care au devenit o amenințare majoră în contextul actual al războiului modern.

 

Mașina de lupă a infanteriei, Fata Morgana pentru Armata României

MLI CV-90 / Foto: BAE Systems

Ca o notă suplimentară, România așteaptă de ani de zile achiziția de vehicule de luptă ale infanteriei.

Potrivit MApN, Programul "Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI", este unul dintre marile obiective de înzestrare  ale Armatei României pentru anul 2025.

România urmează să achiziționeze 298 de blindate şenilate, iar costul estimat al viitoarelor vehicule de luptă este de aproape 3 miliarde de euro.

Scopul e ca prin această achiziție România să înlocuiască mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84 Jderul, model 1984, modernizat în 1995.

anul acesta Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere 246 de maşini de luptă, simulatoare, suport logistic pentru care va plăti peste 2,5 miliarde de euro. Încă 50 de blindate vor fi cumpărate ulterior. Prima etapă ar fi trebuit să înceapă în urmă cu 2 ani.

Patru giganți din industrie se bat să furnizeze României cele 300 de MLI:

E vorba de GDELS care propune ASCOD, Rheinmetall care propune Lynx, BAE Systems cu CV-90 și coreenii de la Hanwha Aerospace cu Redback. Toate aceste companii produc blindate de ultimă generație și toate au diferite contracte cu Armata României în alte programe.    

Interes există și din partea altor companii, precum polonezii de la Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) cu mașina de luptă Borsuk. Nu în ultimul rând turcii de la Otokar și-au manifestat și ei interesul cu produsul Tulpar.

Citește și: Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI                 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel