Până la apariția primelor sisteme laser antidrone, încă o țară europeană decide să cumpere tunuri antiaeriene Skyranger 30

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 / Rheinmetall
Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 / Rheinmetall

Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.

Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție în valoare de sute de milioane de euro, se arată într-un comunicat al companiei germane.

„Compania Rheinmetall a primit o comandă importantă în domeniul apărării aeriene mobile. Regatul Danemarcei a încheiat un contract cu Rheinmetall Air Defense pentru furnizarea a șaisprezece turele de apărare antiaeriană Skyranger 30 și echipamente suplimentare de transport pentru platforma cu roți 8x8 pentru utilizare. de către forțele armate daneze”, se arată în mesaj.

Valoarea comenzii este de câteva sute de milioane de euro, în plus fiind comandate muniții în valoare de câteva zeci de milioane de euro. Livrările de turele în serie sunt planificate pentru 2027 și 2028, iar prototipul este așteptat la sfârșitul anului 2026.

După cum a menționat agenția daneză de achiziții, semnarea acestui contract este un pas important în calea dotării brigăzii naționale de apărare aeriană.

Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 pe vehicul Lynx KF41 / Rheinmetall 

Skyranger 30 angajează ținte la distanță apropiată și foarte apropiată. Turela sa combină un tun puternic cu turelă de 30 mm x 173 KCE, rachete ghidate sol-aer și senzorii necesari pe o singură platformă. Sistemul Skyranger 30 permite atât operațiuni autonome, cât și în rețea.

Muniția programabilă pentru punctul de detonare a exploziei aeriene este potrivită în special pentru combaterea dronelor.

Pe lângă Danemarca, Austria a plasat și o comandă pentru achiziționarea a 36 de sisteme Skyranger 30. De asemenea, alte state membre NATO și UE intenționează să achiziționeze sistemul sau au început deja procesul.

În decembrie anul trecut, Ungaria a comandat dezvoltarea turelei Skyranger 30 de la Rheinmetall pentru viitoarea variantă antiaeriană a vehiculului pe șenile Lynx KF41.

În ianuarie și februarie 2024, Rheinmetall și un număr de parteneri industriali au primit un contract pentru dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă pentru Bundeswehr, inclusiv o comandă pentru sistemul mobil de apărare aeriană Skyranger 30. Prototipul ar trebui să fie livrat la sfârșitul anului 2024, iar 18 vehicule au fost deja comandate.

 

Armele laser sunt viitorul pentru contracararea dronelor?

 

Alături de sistemul Skyranger 30, compania germană are un acord de cooperare și cu MBDA Germania în domeniul armelor cu laser. În următorii 5-6 ani, cele două companii vor să vină cu un sistem laser antidrone, care să fie amplasat pe nave.

În prezent, armele laser sunt într-o etapă promițătoare, fiind aproape de  a fi integrate în sisteme de apărare, inclusiv pe vehicule și nave militare.

Spre exemplu, testele desfășurate de Rheinmetall și MBDA, între iunie 2022 și septembrie 2023, au demonstrat fiabilitatea un prototip de armă laser. În perioada de probă, prototipul a fost integrat pe fregata „Sachsen” a Marinei Germane, iar în timpul acestor teste la bord, rezultatele obținute în peste 100 de trageri au fost impresionante, se arată într-un comunicat al companiei germane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel