“Mount Whitney și echipajul său vor opera în Marea Neagră, împreună cu aliații și partenerii NATO, pentru asigurarea securității și stabilității în regiune”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția rusă Interfax.
Pe 30 octombrie, în Marea Neagră a intrat și distrugătorul USS Porter, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk. După cum a informat Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA), militarii ruși au început monitorizarea imediată a acestuia. “Forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au trecut la urmărirea activităților desfășurate de distrugătorul Porter din cadrul Forțelor Navale ale SUA, care a intrat în acvatoriul Mării Negre pe 30.10.2021”, au precizat reprezentanții centrului.
USS Mount Whitney este nava amiral a Flotei a șasea operative din cadrul Forțelor Navale ale SUA
USS Mount Whitney este nava amiral a Flotei a șasea operative din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Aceasta este destinată pentru conducerea și coordonarea acțiunilor Forțelor Navale. La bordul navei sunt amplasate numeroase sisteme de cercetare radioelectronică, precum și de monitorizare a situației aeriene, de la suprafața apei și subacvatice, care lucrează în sprijinul navelor de luptă. Nava poate transmite și recepționa cantități mari de date, în orice punct al globului, prin canale de comunicații securizate. Toate acestea le permit comandanților americani să primească în mod oportun informațiile de cercetare și de sprijin operativ accesibile Forțelor Navale ale SUA.
Anterior, nava americană a intrat în mod repetat în acvatoriul Mării Negre, în special în anii 2008, 2011 și 2016.
Misiunea U.S. Navy în Marea Neagră
Comentariul autorului: Forțele Navale americane au anunțat, pe 29 octombrie, începerea unei operații militare navale în Marea Mediterană și Marea Neagră, cu participarea Statului major al Flotei a șasea, forțelor militare navale de atac și forțelor de sprijin ale NATO.
După cum au informat reprezentanții americani, conducerea operației se află la bordul navei de comandament Mount Whitney din cadrul Flotei a șasea operative.
Probabil, după intrarea navei americane în Marea Neagră, care se va produce în după-amiaza acestei zile, FRMN va începe să monitorizeze și deplasarea acesteia în regiune.
După cum a declarat recent fostul comandant al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul în retragere Viktor Kravchenko, FRMN poate urmări navele NATO în mai multe moduri, respectiv de pe mare, prin monitorizarea directă de către nave, de pe uscat, cu ajutorul cercetării radioelectronice, sau din aer, prin intermediul aviației.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News