Ursul rus nu s-a împăcat cu pierderea Basarabiei după Primul Război Mondial și nu se împacă nici cu situația ivită după dezmembrarea URSS, în 1991.
Acum mai bine de opt decenii - cu prima ocazie ivită, URSS a pus laba pe teritoriile istorice ale României și ne-a adresat ultimatumul din 26 iunie 1940, acuzând România că a profitat de slăbiciunea militară a Rusiei în 1918 pentru a lua Basarabia
Apropo, cererile ministrului Molotov a fost înmânate unei Românii neutre: Carol a proclamat formal neutralitatea pe 6 septembrie 1939.
Acum, Rusia pare să încerce același lucru. Diferența este că Ucraina i se opune, fiind pavăză în calea anexării Moldovei. Totuși, unii actori din țin cu tot dinadinsul să repete scenariul din Al Doilea Război Mondial și să ducă România în fundătura neutralității.
Două arme folosite de Rusia: energia și ”proeuropenii”
Foto: Proteste organizate de Partidul ȘOR / facebook, Ilan Shor
Pe lângă Transnistria separatistă și Găgăuzia autonomă, Moscova folosește abil arma gazului pentru a scădea încrederea populației în Maia Sandu și guvernul pro-european, un val de presiune din partea Moscovei fără precedent.
Dar lucrurile nu se opresc aici, iar Rusia are și alte arme în arsenal, două dintre acestea fiin d folosite intensiv zilele acestea.
Prima armă este cea a gazelor.
Gazprom s-a angajat să furnizeze anumite volume de gaze către Moldova, inclusiv Transnistria. Totuși, invocând o datorie neplătită de Chișinău, compania rusă a sistat livrările. Rămâne de văzut dacă șantajul va funcționa, în condițiile în care Uniunea Europeană, dar mai ales România sprijină masiv Republica Moldova.
A doua armă utilizată în această perioadă este subminarea din interior a Republicii Moldova. Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova?
Amintim doar că folosirea proeuropenilor pe post de ”cal troian” este o tactică testată cu succes de Moscova în Georgia.
Într-un comentariu postat pe 31 ianuarie pe Facebook, Ileana Racheru, expert în Republica Moldova, face o scurtă analiză a mecanismului orchestrat de ”oligarhii fugari Platon, Shor și de Moscova” și ne spune cine sunt, de fapt, pro-europenii:
”Rusia tocmai și-a creat în Republica Moldova blocul politic "Alternativa" care spune ca va integra statul în Uniunea Europeană.
Noul moron politic a fost creat de 4 noi "sperante" ale pro-europenismului:
1. Ion Ceban, primar al Chișinăului, fost membru în PSRM( pro-rus) și în Partidul Comuniștilor (tot pro-rus)...Primul mandat de primar al Chișinăului l-a obținut cu o platforma pro-rusa.
2. Mark Tkaciuc, fost ideolog al Partidului Comuniștilor și consilier al președintelui pro-rus V. Voronin.
3. Alexandr Stoianoglo, ex- procurorul general care l-a scos din închisoare pe mafiotul fugar Platon. Fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, susținut de Ilan Shor și Rusia.
4.Ion Chicu, ex-premier pro-rus, fost consilier al prim-ministrul comunist - Zinaida Greceanii.
Blocul moron fals pro-european e manevrat de oligarhii fugari Platon, Shor și de la Moscova.
Later edit: mi-a atras atenția Valeriu Pașa ca l-am omis pe (oligarhul fugar Vlad) Plahotniuc, care sigur nu stă departe de mizeriile anti -europene din politica moldovenească.
Toți cei 4 sunt băieți buni, proaspăt lustruiți pentru cauza românească și pro-europeană a R.Moldova.
"Pledăm pentru integrarea europeană, vorbim și scriem în limba română, știm că există un război împotriva Ucrainei”, a spus Ion Ceban la evenimentul de lansare a blocului. Până nu demult grăiau "moldovenește" și le-au trebuit aproape 3 ani să afle ca există războiul din Ucraina”, notează Ileana Racheru.
La rândul său, într-un material semnat în publicația Deschide.md, Vitalie Vovc notează că faptul că cei patru ”se declară „europeni”, este o dovadă în plus a schimbării strategiei Kremlinului în privința Republicii Moldova”.
”Sunt câteva ipoteze care încep a se cristaliza la subiectul respectiv, dar vom mai așteptă nițel, căci inculpații vor produce inevitabil „probe” pentru analize mai întemeiate”, se mai arată în articol.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News