Viitorul aparține F-35B. Noile avioane Tempest de generația a VI-a nu vor opera de pe portavioanele Marii Britanii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tempest de generația a 6-a, imagine concept
Tempest de generația a 6-a, imagine concept

Marea Britanie riscă să se confrunte cu o nouă provocare în materie de capabilităţi militare, după ce Jeremy Quin, ministrul britanic al apărării, a lăsat să se înţeleagă că viitorul avion de generaţia a VI-a al Royal Air Force, Tempest, nu va avea o versiune care să fie utilizată pe portavioanele Royal Navy. Cu alte cuvine, Tempest nu va avea o versiune care să decoleze şi să aterizeze pe distanţe scurte, iar Royal Navy va continua să se bazeze pe F-35B.

Publicitate

Recent a devenit clar că Ministerul britanic al Apărării nu are în vedere că viitoarele avioane care vor rezulta din programul Tempest nu vor putea fi utilizate şi pe portavioanele britanice, deoarece nu există, cel puţin până la acesta dată, intenţia dezvoltării şi a unei versiuni care să decoleze şi să aterizeze pe distanţe scurte, potrivit UK Defence Journal.

Un astfel de anunț poate fi privit cu îngrijorare, deoarece Ministerul britanic al Apărării a cerut aprobare pentru începerea dezvoltării unor noi sisteme de catapultă pentru avioanele care decolează de pe portavioanele Royal Navy.

Cele două portavioane britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales au un sistem similar, iar experții susțin că solicitarea Ministerului Apărării este legată de analiză și evaluarea sistemelor de catapultă actuale. Sistemele de catapultă ale ambelor portavioane sunt proiectate pentru avioanele F-35B.

Secretarul apărării britanic, Jeremy Quin, a confirmat aceste informații, precizând că, cel puţin în viitorul apropiat, de pe cele două portavioane vor decola avioane F-35B, în timp ce Tempest va înlocui avioanele Eurofighter Typhoon, potrivit Defence News.

 

F-35B vor activa alături de UAV-uri de pe portavioanele Marii Britanii

 

Analiștii militari sunt de părere că motivul pentru care Departamentul britanic al Apărării dorește să analizeze posibilitatea dezvoltării unor noi catapulte electromagnetice ține mai mult de faptul că avioanele F-35B ar putea zbura alături de drone de tip Vixen - acestea la rândul lor să decoleze şi să aterizez pe portavioane.

Jeremy Quin a precizat că programul Tempest se derulează conform planului. Potrivit acestuia, proiectarea și evaluarea programului, ca parte a planului de dezvoltare al Tempest, vor începe în acest an. Din declarațiile sale reiese, de asemenea, că Italia și Suedia sunt interesate de programul Tempest.

Potrivit firmei de audit PwC, cel puțin 26 de miliarde de lire sterline va fi contribuția programului Tempest la industria și economia britanică, proiectul singur creând cel puțin 21.000 de noi locuri de muncă. PwC precizează că aceste date acoperă perioada 2020-2050.

Potrivit PwC, programul Tempest va sprijini și programele de cercetare, deoarece acest proiect are nevoie de noi tehnologii, care vor spori competitivitatea în rândul companiilor britanice din segmentul dezvoltării tehnologice.

Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel