Raytheon Technologies intenționează să producă încă cinci baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina până la sfârșitul anului 2024.
CEO-ul companiei, Greg Hayes, a declarat pentru The Wall Street Journal că Raytheon Technologies va crește producția la 12 baterii Patriot pe an, 5 baterii urmând să fie destinate Ucrainei.
În prezent, Ucraina are doar două astfel de baterii, furnizate de Germania și SUA. Fiecare dintre ele are opt lansatoare și alte echipamente necesare. Lor li s-a adăugat Olanda , care trimite în Ucraina doar rachetele interceptoare și două lansatoare suplimentare.
Hayes a subliniat că oficialii Raytheon Technologies au fost foarte impresionați de eficacitatea complexului, care, împreună cu alte sisteme de apărare aeriană din Ucraina, a distrus aproape 90% din țintele rusești.
Ucraina a modificat, de asemenea, software-ul Patriot pentru a-i permite să urmărească și să distrugă rachetele hipersonice care zboară cu o viteză de două ori mai mare decât a fost proiectată să doboare, a adăugat acesta.
WSJ scrie că Forțele Armate folosesc atât rachete PAC-2, care folosesc o încărcătură explozivă pentru a lovi ținte, precum și rachete PAC-3, de tipul ”hit-to-kill”, care sunt capabile să distrugă o rachetă sau o aeronavă care zboară cu viteze foarte mari.
Patriot în Ucraina
Militar ucrainean, pregătire Patriot
Așa cum a fost relatat anterior, la sfârșitul lunii aprilie, sistemele de apărare aeriană Patriot au intrat în serviciu de luptă în Ucraina. Rusia a început să bombardeze mai des teritoriul ucrainean, în încercarea de a distruge instalațiile occidentale.
În noaptea de 16 mai, Rusia a atacat masiv Ucraina cu rachete Kh-47 „Kinzhal”. Șase astfel rachete au fost lansate în direcția Kiev și distruse de forțele ucrainene de apărare aeriană.
Ucrainenii spun că au distrus toate rachetele Kinzhal, în timp ce Rusia susține că a distrus câteva elemente ale unei baterii Patriot, dar recunosc că sistemul este, în continuare, operațional.
Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a răspuns la întrebarea dacă ar putea rămâne fără rachete pentru acest sistem de apărare aeriană. Potrivit acestuia, 50 de țări ale lumii care sprijină Ucraina vor oferi asistență atât cât este necesar.
Raytheon a produs în jur de 240 de sisteme Patriot, iar Lockheed Martin a produs peste 4.500 de interceptoare PAC-3, arată WSJ.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News