Încă 3 din 32. Trei avioane F-16 din cele achiziționate din Norvegia au aterizat azi la Câmpia Turzii (Foto) Cifra actualizată a F-urilor ajunse în România

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al României, foto: MApN @F-16, România
F-16 Fighting Falcon al României, foto: MApN @F-16, România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat joi, 24 octombrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, aceasta este cea de-a patra serie de trei aeronave F-16 sosite în țară, din cele cumpărate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

Achiziția aeronavelor și a pachetului de bunuri și servicii asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național și flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit datelor analizate din ultimele livrări, cu cele trei F-uri aterizate azi în România, din cele 32 de avioane F-16 cumpărate au fost deja livrate 12 aparate.

Foto de azi de la sosirea celor trei avioane F-16 din Norvegia, sursă foto: MApN

2. F-16 Fight... (4_10350000.jpg)

3. F-16 Fight... (8_30971500.jpg)

1. F-16 Fight... (7_50302800.jpg)

4. F-16 Fight... (5_21375200.jpg)

5. F-16 Fight... (6_71146400.jpg)

6. F-16 Fight... (3_01003100.jpg)

 

Cele 32 de avioane F-16 mai au o resursă de minimum 10 ani și vor forma două noi escadrile românești pe lângă cea operaționalizată deja

 

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Cele trei escadrile de F-16 pe care le va deține România vor asigura tranziția către avioanele de luptă F-35 Lightning II de generația a V-a, contract care urmează să se semneze în viitorul apropiat.

Costul programului multianual F-35, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Ne așteptăm ca în acest an contractul pentru F-35 să fie semnat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel