Înarmarea Irakului de către Rusia | Moscova vrea să vândă sisteme S-300 şi S-400, dar şi avioane Su-57

S.I. Catalin |
Data publicării:

Publicaţia americană Defense News precizează într-un editorial recent care analizează implicaţiile înarmării Irakului de către Rusia, că Bagdadul ar fi interesat să cumpere de la Moscova sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300, precum și avioane de luptă Sukhoi Su-57. 

Norman Ricklefs, președinte al grupului multinațional de consultanță NAMEA și fost consilier al ministrului de interne al Irakului, a precizat pentru Defense News că Rusia aşteaptă cu mare interes să vândă armament către Bagdad, iar ministerul irakian al Apărării şi-a manifestat interesul, sub o formă sau alta, pentru sisteme de rachete şi avioane ruseşti. Dar, cu toate acestea, în ultimele luni nu au fost purtate negocieri cu partea rusă.

Ricklefs atrage atenţia că Statele Unite urmăresc cu mare atenţie interesul Irakului pentru armament rusesc, deoarece este o linie roşie pe care Washingtonul îşi doreşte ca Bagdadul să nu treacă. Acesta aminteşte că SUA a sancționat Turcia, stat NATO, pentru achiziționarea sistemelor ruseşti S-400. 

„Orice achiziție de sistem de arme ruseşti va fi probabil examinată de la caz la caz’’, a spus Ricklefs, menționând că intenția principală a SUA este ca Irakul să își dezvolte capacitatea de a se apăra.

În aprilie au avut loc discuții virtuale între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul irakian de externe Fuad Hussein, în timpul cărora cele două țări au fost de acord să întreprindă discuții e menite să stabilească un calendar pentru ca trupele americane să părăsească țara.

Forțele SUA au intrat în Irak în martie 2003 pentru a distruge presupusele arme de distrugere în masă care ar fi fost deținute de Bagdad, iar forțele americane l-au destituit pe liderul țării, Saddam Hussein. După 17 ani de conflict, misiunea forțelor SUA și a Coaliției a trecut acum la una concentrată pe sarcini de instruire și consiliere a forțelor de securitate irakiene.

 

Rusia şi China aşteaptă cu nerăbdare ca SUA să-şi reducă tot mai mult prezenţa în Orientul Mijlociu

 

Potrivit Defense News, Generalul Frank McKenzie, comandantul Comandamentului Central al SUA, a declarat că, pe măsură ce SUA își reduce prezenţa militară în Orientul Mijlociu, Rusia și China vor căuta să își extindă influența în acesta regionale.

Aram Nerguizian, expert în cadrul Carnegie Middle East Center, a declarat pentru Defense News că Rusia ar putea cu siguranță să joace un rol destul de mare în modernizarea sau înlocuirea unora dintre sistemele de arme vechi ale Irakului.

Irakul continuă să opereze elicoptere de atac de provenienţa rusă. Rusia a vândut deja o variantă a tancului T-90S. Aram Nerguizian aminteşte că Irakul are şi tancuri M1 Abrams, iar pentru Forţele Armate Irakiene este tot mai dificil să menţină într-o stare operaţională o flotă mixtă de tancuri americane și rusești. 

Nerguizian susţine că interesul Rusiei este destul de mare în ceea ce priveşte vânzarea către Irak a unor sisteme de apărare ariană, dar şi a unor avioane multi-rol de generație 4,5, precum Su-35 și derivatele sale.

O problemă cu care se confruntă Irakul este în prezent întreținerea flotei sale de avioane de luptă F-16 în urma anunțului companiei Lockheed Martin că îşi retrage personalul contractual de la o bază militară irakiană, unde acesta lucra la întreţinerea şi mentenanţa avioanelor Forțelor Aeriene irakiene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel