Anunțul declanșării manevrelor navale a fost făcut cu puțin timp înaintea începerii unei vizite a președintelui rus, Vladimir Putin, în Coreea de Nord, menită să pecetluiască un parteneriat strategic între Moscova și Phenian. Cele două țări sunt unite printr-o “frăție de arme neclintită”, potrivit liderului nord-coreean, Kim Jong-un.
Coreea de Nord, esențială pentru ca rușii să continue războiul împotriva Ucrainei. Cum e Occidentul legat de mâini și de picioare în fața transporturilor, deși Phenianul e sub incidența sancțiunilor
În războiul împotriva Ucrainei, care durează de mai bine de doi ani, Rusia caută intens furnizori de arme, iar Coreea de Nord s-a dovedit a fi un partener ideal în acest sens. Pe de o parte, economia extrem de militarizată a Coreei de Nord a făcut posibilă crearea unuia dintre cele mai mari arsenale de muniție și rachete din lume, adică exact ceea ce armata rusă are nevoie acum cel mai mult, iar pe de altă parte, multe dintre armele Coreei de Nord se bazează pe modele sovietice, astfel încât același calibru este compatibil cu armele rusești, iar unele sunt chiar copii exacte ale modelelor rusești.
De exemplu, rachetele KN-23 ale Coreei de Nord, pe care Rusia le-a folosit deja în Ucraina, sunt foarte asemănătoare cu rachetele rusești folosite de sistemul Iskander-M.
În plus, Moscova și Phenianul sunt atât de constrânse de sancțiunile existente încât este dificil să le intimidezi cu altele noi. Frontiera terestră și maritimă comună facilitează livrările și face imposibilă confiscarea vehiculelor care transportă arme și muniții, sfidând rezoluțiile ONU.
Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, Coreea de Nord a trimis deja containere cu cinci milioane de cartușe de artilerie, precum și zeci de rachete, în Rusia. În schimb, potrivit Washingtonului, Kim Jong-un contează pe ajutorul Rusiei în dezvoltarea avioanelor de luptă, a rachetelor antiaeriene, a vehiculelor blindate și a altor tehnologii moderne.
În drum spre Coreea de Nord și apoi către Vietnam, Putin s-a oprit la Yakutia, în Extremul Orient, unde a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu, după cum a informat agenția de știri Interfax.
Manevre de amploare ale Rusiei în Oceanul Pacific
Exercițiile navale începute marți se desfășoară în raioane maritime din Oceanul Pacific, Marea Japoniei și Marea Ohotsk, implicând 40 de nave de luptă și auxiliare, precum și aproximativ 20 de avioane și elicoptere.
La manevrele care vor dura până pe 28 iunie vor participa inclusiv avioane antisubmarin Tu-142MZ, Il-38 și Il-38N, dar și elicoptere Ka-29 și Ka-27 în versiuni de luptă antisubmarin și de căutare-salvare.
Unități din cadrul Infanteriei Marine a Flotei ruse din Oceanul Pacific, dar și echipaje de luptă ale complexelor de rachete de coastă Bal și Bastion vor fi, de asemenea, implicate în exerciții.
Rusia desfășoară în mod obișnuit exerciții în apele Oceanului Pacific și Mării Japoniei, ca o afișare a forței marinei sale, dar țările occidentale le urmăresc cu o îngrijorare sporită după ce partea rusă a invadat Ucraina în anul 2022.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News