Înaintea sosirii fregatei Amiral Gorshkov, Rusia menține în estul Mării Mediterane o escadră formată din 10 nave și submarine

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ultimele date din surse publice arată faptul că Rusia dispune în estul Mării Mediterane, respectiv în portul Tartus din Siria și în apropierea acestuia, de o escadră formată din 10 nave de suprafață și submarine. În perioada următoare, gruparea navală rusă va fi întărită cu fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord, aflată în zona Golfului Biskaya.

În prezent, escadra rusă include două submarine și opt nave de suprafață astfel: submarinul diesel-electric B-265 Krasnodar (Flota din Marea Neagră); submarinul nuclear K-560 Severodvinsk (Flota de Nord); fregata Amiral Kasatonov (461, Flota de Nord); fregata Amiral Grigorovici (494, Flota din Marea Neagră); corveta Soobrazitelny (531, Flota din Marea Baltică); corveta Stoiky (545, Flota din Marea Baltică); nava purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (626, Flota din Marea Neagră); dragorul maritim Vladimir Emelyanov (466, Flota din Marea Neagră); petrolierul Akademik Pashin (Flota de Nord); nava de cercetare electronică Yuri Ivanov (Flota de Nord).

Ultima navă sosită în zonă este nava de cercetare electronică a Flotei de Nord, Yuri Ivanov, care, în urmă cu trei săptămâni, se afla în zona Golfului Biskaya. Pe 10 ianuarie, aceasta a fost semnalată în portul Tartus.

Majoritatea navelor și submarinelor rusești se află în Portul Tartus. Singurele platforme maritime situate în afara acestuia au fost fregata Amiral Grigorovici și dragorul Vladimir Emelyanov.

Așa cum era de așteptat, singurele incertitudini sunt legate de submarinul nuclear Severodvinsk al Flotei ruse de Nord. Având în vedere importanța strategică a acestuia și misiunea sa în Marea Mediterană este una mai discretă. Potrivit anumitor surse, acesta ar fi ieșit deja din Marea Mediterană sau, în orice caz, ar urma să iasă după sosirea în zonă a fregatei Amiral Gorshkov.

De asemenea, intrarea în Marea Mediterană a fregatei Amiral Gorshkov, care este însoțită de petrolierul Kama, ar putea însemna plecarea către Severomorsk a fregatei Amiral Kasatonov și a petrolierului Akademik Pashin, aflate în regiune de aproape un an de zile.

În ceea ce privește marșul fregatei Amiral Gorshkov, care a plecat de la Severomorsk pe 04 ianuarie, deocamdată, se cunoaște faptul că aceasta se află în zona Golfului Biskaya din Oceanul Atlantic. Ținând cont că nava este prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon, aceasta este monitorizată insistent de nave de luptă și mijloace de cercetare aeriană din statele membre NATO. Nava rusească a fost preluată succesiv de forțe și mijloace aparținând Forțelor Navale ale Norvegiei, Marii Britanii și Franței.

Până în prezent, nu se știe dacă nava urmează să intre în Marea Mediterană sau să se deplaseze în apropierea Africii de Sud, unde ar trebui să participe la un exercițiu comun cu nave chineze. În cazul în care va traversa Strâmtoarea Gibraltar și va intra în Marea Mediterană, acest lucru se va produce la sfârșitul weekendului.

Deși la o primă vedere ar putea părea că escadra rusă din Marea Mediterană are o prezență navală redusă la numai 10 nave de suprafață și submarine, trebuie menționat faptul că aceasta este una destul de puternică, incluzând cinci platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Puterea de foc a acesteia va crește și mai mult prin sosirea fregatei Amiral Gorshkov, care se estimează că va rămâne în regiune pentru aproximativ un an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel