“Combaterea dronelor reprezintă una dintre cele mai actuale misiuni cu care se confruntă complexele moderne de apărare antiaeriană. În prezent, industria rusă produce două tipuri de mijloace pentru lupta împotriva dronelor: soft-kill, care presupun suprimarea radioelectronică, și hard-kill, care implică distrugerea fizică. O rețea, care întrunește ambele tipuri de sisteme, a fost prezentată, pentru prima dată, la expoziția IDEX-2021. Complexul modernizat de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M va deveni una dintre componentele cheie ale acesteia, aparținând grupului de mijloace de distrugere fizică a dronelor”, a menționat Mikhailov.
Potrivit precizărilor acestuia complexul Pantsir-S1M prezintă o eficiență economică ridicată în lupta împotriva dronelor moderne.
“Muniția întrebuințată permite îndeplinirea pe deplin a criteriului rentabilității atunci când lovește țintele. Se poate afirma cu fermitate că Pantsir-S1M este mijlocul de luptă împotriva dornelor cel mai puțin costisitor din lume”, a adăugat Mikhailov.
Pantsir-S1M a primit noi rachete antiaeriene dirijate hipersonice
Complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M a primit noi rachete antiaeriene dirijate hipersonice, datorită cărora volumul general de distrugere a crescut de trei ori. Distanța de distrugere a țintelor a fost mărită de la 20 la 30 de kilometri, iar altitudinea de la 15 la 18 kilometri. În plus, a fost crescută capacitatea de operare în secret și de rezistență la zgomot, în timp ce performanța de foc pe unitatea de timp a fost îmbunătățită.
Trebuie menționat faptul că, împreună cu noile rachete antiaeriene, complexul poate folosi și rachetele din compunerea versiunii Pantsir-S1.
Pe 25 august 2021, în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021, s-a anunțat că societatea Rosoboroneksport a încheiat primul contract cu un partener străin de livrare a complexelor de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M.
Lecția predată de dronele turcești Bayraktar TB2
Comentariul autorului: Rusia a adaptat și modernizat complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1 în urma lecțiilor învățate în timpul unor conflicte militare moderne.
În ultimii ani, dronele de atac turcești Bayraktar TB2 au distrus mai multe complexe de acest tip atât pe teritoriul Siriei, cât și în Libia. Partea rusă s-a apărat menționând că acestea nu au fost operate de specialiști ruși, iar cei care le-au întrebuințat au făcut multe erori în ceea ce privește modul de utilizare și destinația complexelor. Cu toate acestea, a ținut cont de punctele slabe identificate în exploatarea complexelor și a încercat să le corecteze.
Complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1 au fost livrate la export, în versiunea Pantsir-S1E,într-o serie de state precum Algeria, Irak, Iran, Emiratele Arabe Unite, Oman, Siria, Etiopia, Libia și Serbia. De asemenea, au mai fost încheiate contracte cu Brazilia și Guineea Ecuatorială.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News