Acest lucru rezultă dintr-un comunicat de presă al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei din 01.11.2024, în care se arată că, numai în luna octombrie, armata rusă a întrebuințat pentru atacurile aeriene 2.023 de drone de tip Shahed, pe care rușii le numesc în continuare Geran-2. Cifra reprezintă un record de la începutul conflictului armat din Ucraina.
După cum au precizat oficialii militari ucraineni, doar 1.185 de drone au fost doborâte de mijloacele de apărare antiaeriană, în timp ce alte 738 au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei. Restul dronelor au părăsit teritoriul ucrainean.
În total, de la începutul acestui an, trupele ruse au folosit 6.987 de drone de atac asupra țintelor de pe teritoriul Ucrainei. Acestea au vizat, în special, ținte civile și obiective ale infrastructurii critice.
Potrivit presei ruse, trebuie semnalat faptul că, în paralel cu creșterea numărului de drone folosite de Forțele Armate ale Federației Ruse, a scăzut numărul celor doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Din datele prezentate mai sus, rezultă că rata de succes a luptelor aeriene a fost ceva mai mare de jumătate, în timp ce relativ recent acest procent se situa undeva la 80-90%.
Jurnaliștii ruși apreciază că această tendință indică faptul că tacticile utilizate de trupele ruse funcționează. Astfel, atacurile masive constante cu drone relativ ieftine epuizează foarte mult apărarea antiaeriană ucraineană. În viitor, acest lucru va face posibilă întrebuințarea mai eficientă a armelor de înaltă precizie, precum rachetele balistice și de croazieră, care sunt mult mai scumpe.
Comentariul autorului: Strategia adoptată în ultimul timp de armata rusă a vizat intensificarea atacurilor masive efectuate, în special pe timp de noapte, cu drone kamikaze Geran-2 (Shahed). Astfel, în multe dintre nopțile lunii octombrie, numărul de drone de atac folosite a depășit cifra 100, care anterior a fost atinsă extrem de rar.
În același timp, trebuie semnalată lipsa de atacuri masive combinate, în care să fie întrebuințate și rachete balistice și de croazieră. Pe parcursul lunii octombrie, nu a fost efectuat niciun atac de acest fel, ultimul datând din 16 august. Cu toate acestea, în mod punctual, a fost folosit un număr limitat de rachete balistice Iskander-M, rachete de croazieră Kh-22 sau rachete dirijate cu bazare aeriană de tip Kh-59/69. Au lipsit însă cu desăvârșire rachetele de croazieră Kh-101 lansate de bombardierele strategice sau cele de tip Kalibr de la bordul navelor de suprafață și submarinelor rusești din Marea Neagră.
Se poate aprecia faptul că parte rusă acumulează rachete de acest gen, care ar putea fi folosite în perioada următoare, în special, pentru executarea unor lovituri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în pragul iernii.
Surse: topwar.ru, x.com, t.me.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News