În Ucraina se consideră că Lituania înșală Kievul cumpărând energie electrică din Belarus

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Rosatom
Sursă foto: Rosatom

Parlamentarul ucrainean Andrei Gerus, președintele Comisiei pentru energie, locuințe și servicii comunale din Rada Supremă, a declarat că Lituania, care a solicitat Ucrainei să refuze importul de energie electrică de la centrala nucleară din Belarus, utilizează în mod activ energie electrică generată de la această facilitate.

Potrivit parlamentarului ucrainean, Lituania, al cărei președinte a cerut Ucrainei să nu cumpere energie electrică produsă de centrala nucleară de la Ostroveț (Ostravets) din Belarus, a crescut brusc importul de energie electrică de la recent inaugurata centrală belarusă construită de compania rusă de stat Rosatom.

„Deși conform documentelor importul figurează din Letonia, din punct de vedere fizic, energia electrică ajunge în Lituania din Belarus - toată lumea vede și înțelege, iar ministrul lituanian al energiei a admis public că Lituania consumă energie electrică produsă de centrala nucleară din Belarus”, a scris Gerus pe pagina sa de Facebook.

După conectarea primului bloc al acestei centrale, pe 4 octombrie, fluxul de energie electrică către Lituania a crescut brusc, iar pe 19 octombrie s-au atins indicatorii maximi, observă deputatul.

„Este evident că și acum Lituania primește cantități semnificative de energie electrică de la centrala nucleară din Belarus, împotriva căreia, așa cum știm, Lituania luptă. Tot la începutul lunii octombrie, Lituania a dublat importul de energie electrică din Federația Rusă (de la Kaliningrad)”, a adăugat acesta.

În același timp, oficialul ucrainean a subliniat că, după ce Ucraina a interzis importului de energie electrică din Belarus, piața baltică a rămas singura pe care Minskul mai exportă.

„Acest lucru, evident, a întărit poziția de negociere a cumpărătorilor și a permis obținerea unui preț bun pentru țările baltice. Un bun caz instructiv despre o politică foarte pragmatică în interesul propriilor economii naționale. Cred că Lituania se va descurca bine în această iarnă, fără riscuri serioase privind aprovizionarea cu energie”, a concluzionat Gerus.

În acest context, ziarul ucrainean „Adevărul economic”, citând propriile surse din Ministerul Energiei, a informat că, pe 1 noiembrie, autoritățile ucrainene intenționează să înceapă importul de energie electrică din Belarus. Însă Ministerul Energiei din Ucraina a negat această informație și a declarat că nu intenționează să reia importul de energie electrică din Rusia și Belarus nici chiar în timpul sezonului rece.

Comentariul autorului: Construită cu ajutorul unui împrumut de aproximativ 10 miliarde de dolari oferit de Rusia prin Rosatom, centrala nucleară de la Ostroveț este formată din două reactoare de 1.200 megawați fiecare, fiind proiectată să acopere o treime din necesarul de energie electrică al Belarusului.

Centrala, pusă oficial în funcțiune pe 4 noiembrie 2020, este situată la doar 50 km de Vilnius și a făcut inițial obiectul unei campanii acerbe de critici din partea Lituaniei, care s-a declarat îngrijorată de construirea facilității și a susținut că aceasta nu corespunde normelor de securitate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel