„În Ucraina, Leoparzi în flăcări”. Mașina de fake a Rusiei prezintă arme sovietice drept tancuri germane Leopard distruse în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2 de producție germană
Tanc Leopard 2 de producție germană

Cititorii noștri ne-au semnalat un filmuleț care circulă de câteva zile pe rețelele de socializare, și care înfățișează mai multe echipamente militare arzând pe marginea autostrăzii. Imaginile sunt prezentate ca fiind din aprilie 2023, iar echipamentele militare distruse ar fi tancuri Leopard 2, ajunse de curând în Ucraina.

Peste 400 de mii de vizualizări, doar pe Twitter - atât a strâns o înregistrare preluată de pe TikTok (raiul fake-urilor), care ar arăta succesele Rusiei în distrugerea armelor occidentale în războiul din Ucraina - în special tancurile Leopard.

La o căutare mai atentă, descoperim că imaginile sunt de acum un an, din perioada în care Leoparzii nu erau încă pe frontul ucrainean.

 

Uite falsul

 

Un videoclip care a fost promovat intens pe rețelele de socializare în ultimele zile arată o coloană de vehicule militare în flăcări abandonată pe marginea drumului. Subtitrările în rusă ale videoclipului sugerează că filmarea este din aprilie 2023 și se presupune că arată tancuri Leopard de fabricație germană „arzând în Ucraina”.

Unii utilizatori de pe Twitter, au distribuit acest videoclip, au comentat: „În Ucraina, Leoparzi în flăcări”. Unii comentatori au batjocorit tancurile presupuse distruse livrate Ucrainei de țările occidentale. „Hahahaha, nici nu au ajuns pe câmpul de luptă”; „A mers repede”; „Deci acolo s-au dus banii noștri”, au scris ei.

 

Iată postarea reală

 

Trebuie să ne reamintim că Ucraina a primit promisiunea că i se vor livra tancuri Leopard abia în ianuarie 2023. Până acum, au ajuns 4 tancuri Leopard 2 furnizate de Polonia și 21  de tancuri Leopard 2 A6 trimise de Germania (18 unități), respectiv Portugalia (3).

Imaginile care descriau tancuri Leopard în flăcări au fost încărcate pe rețeaua Tik-Tok de două conturi foarte ”personalizate”: „awer369” și „user6224555153257”, semn că e vorba de conturi ce nu au legătură cu persoane reale.

La o căutare mai atentă, putem găsi pe youtube un clip postat acum un an, în martie 2022, având descrierea: „Sistemul de apărare antiaeriană ucraineană Buk distrus de forțele ruse”.

Youtube video image

Indiferent dacă este vorba de sistemul Buk sau de alte echipamente aparținând armatei ucrainene, e clar că postările din aceste zile aplică aceeași tehnică de intoxicare pe care am mai văzut-o și în alte situații, unele chiar legate de România (de ex. coloanele de ”tancuri” ce mărșăluiau, în februarie, spre granița cu R. Moldova - în imagini fiind vorba, de fapt, de sisteme defensive antiaeriene, care efectuau repetiții pentru Ziua Națională a României).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel