În Ucraina continuă demiterile la instituțiile responsabile cu securitatea și apărarea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski Sursa foto: Volodimir Zelenski/Facebook
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski Sursa foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Prin Decretul 303/23 iulie 2021, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Oleksandr Litvinenko în funcție de șef al Serviciului de Informații Externe (SZRU). Anterior, Litvinenko ocupa postul de director al Institutului Național de Studii Strategice al Ucrainei.

În aceeași zi, prin decretul 301, Zelenski l-a demis pe Valeri Kondratiuk din funcția de șef al SZRU, funcție în care se afla din 5 iunie 2020, transmite Agerpres.

Cu doar două zile înainte, pe 21 iulie, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a concediat trei adjuncți ai ministrului Apărării, iar pe 12 iulie, ministrul de interne, Arsen Avakov, și-a dat demisia din funcție după mai bine de șapte ani de mandat, locul său fiind luat de Denis Monastirski.

Comentariul autorului: Potrivit biografiei, noul șef al Serviciului ucrainean de Informații Externe, Oleksandr Litvinenko, a avut mult mai puțin de-a face cu ițele ascunse ale serviciilor de informații, în comparație cu predecesorul său, deși a lucrat o perioadă de timp și la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), de aceea numirea sa are o ușoară nuanță de improvizație. Cu toate acestea, în lumea serviciilor de informații, uneori albul este negru și invers, iar nuanțele de gri sunt omniprezente.

Născut în 1972, la Kiev, Litvinenko a absolvit în 2013 Studiile de Apărare ale Colegiul Regal din Marea Britanie, în 2009 Facultatea de Drept a Universității Taras Șevcenko din Kiev, iar în 1994 Institutul de Criptografie, Telecomunicații și Știința Calculatoarelor (IKSI) al Academiei Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Cea mai mare parte a carierei, Litvinenko și-a petrecut-o în funcții la Institutul Național de Studii Strategice și Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, din care a avut raporturi mai mult indirecte cu serviciile de informații.

Pe de altă parte, predecesorul său, Valeri Kondratiuk, a lucrat în aproape întreaga sa carieră în Direcția Principală de Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) și în SBU, din această perspectivă demiterea sa fiind o surpriză.

În același timp, uitându-ne la mandatul de un an și o lună al lui Kondratiuk la șefia SZRU, se observă că Ucraina nu a reușit să devină un candidat sigur pentru aderare la NATO și/sau UE, fostul șef al SZRU din perioada 2014 - 2016, Viktor Gvozd, și-a pierdut viața înecându-se surprinzător pe când se afla în vacanță în Egipt, iar zilele trecute gazoductul Nord Stream 2, prin care Rusia trimite gaze în Germania prin Marea Baltică a primit, se pare, că a primit undă verde din partea Washingtonului.

De altfel, președintele Ucrainei a exprimat foarte plastic ce ar fi trebuit să facă UE în relația cu Ucraina, declarând, pe 19 iulie că ”dacă UE nu arată sprijin de fier față de aspirațiile europene ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei, cineva își va arăta mușchii de fier lângă granițele noastre.”

Desigur, cauzele reale ale demiterilor din astfel de funcții - șefi ai serviciilor de informații, nu ajung în presă, dar nu trebuie uitat că Ucraina este încă o țară aflată în război, unde presiunile sunt foarte mari la nivelurile înalte, SZRU, din 2019 și până în 2021, având cinci șefi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel