În timpul exercițiului strategic Caucaz-2020, militarii ruși au întrebuințat roiuri de drone

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul exercițiului Caucaz-2020, mai multe detașamente de aparate de zbor fără pilot au fost integrate într-un sistem unic de conducere. Dronele au acționat la distanțe de mii de kilometri unele de altele, controlate de un stat major unic, în regim de timp real.

Aparatele de zbor fără pilot au îndeplinit misiuni de cercetare, au executat bruiaj electronic și acțiuni de atac. Potrivit declarațiilor făcute de militarii ruși, eficiența procesului de conducere în luptă cu noul sistem crește cu 40-50%.

Drone “atotvăzătoare”

După cum au declarat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, unul dintre elementele de lucru ale noului sistem a constat în lansarea grupată a 10 drone Orlan-10 în poligonul Prudboy. De asemenea, zborul grupat al unui roi de drone a fost demonstrat, la finalul manevrelor, în poligonul Kapustin Yar, în prezența președintelui Vladimir Putin și ministrului apărării Serghei Șoigu. Acolo au fost întrebuințate aproximativ 50 de complexe Orlan, Tahion, Eleron, Zastava și Forpost.

La încheierea exercițiului Caucaz-2020, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat pentru reporteri că regiunea a trecut la un sistem automatizat de conducere a trupelor și armamentelor, iar toate grupările rusești care au participat la manevre au operat sub controlul său.

La forumul Armata-2020, ministrul apărării a declarat că, în prezent, în dotarea armatei ruse se află aproximativ 2.000 de complexe care utilizează drone. Potrivit lui Serghei Șoigu, în acest an, a avut loc un real progres în domeniul aviației fără pilot și a tehnicii robotizate. El a promis că, până la sfârșitul anului 2020, vor fi încheiate noi contracte pentru serii mari de drone și a menționat că este vorba despre sisteme de nouă generație, asociate cu utilizarea tehnologiilor moderne.

Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că noua modalitate de întrebuințate a detașamentelor de drone a fost realizată în baza experienței obținute în timpul acțiunilor de luptă din Siria.

„Datorită unui astfel de sistem, informațiile în timp real provin de la linii diferite și echipamente de cercetare diverse instalate pe drone. În Siria, lucrau simultan 12-15 complexe dotate cu drone, care transmiteau date despre întreaga adâncime operațională a apărării adversarului. Aceste informații pot fi utilizate atât de mijloacele de atac (aviație, artilerie, rachete), precum și pentru efectuarea manevrelor de către subunitățile de la sol. Particularitățile ostilităților de acolo au fost de așa natură încât a fost necesară confirmarea țintei din mai multe surse, astfel încât să nu existe nicio îndoială că este vorba despre o țintă teroristă. În acest scop, informațiile esențiale au provenit de la drone”, a spus Murakhovsky.

Potrivit evaluărilor experților, eficiența procesului de conducere în luptă cu noul sistem crește cu 40-50%.

„Înainte de utilizarea la scară largă a dronelor, decizia de a folosi armele de foc putea dura mult timp. Până când informațiile ajungeau la structura adecvată, adesea era prea târziu. Ținta putea să plece ori putea să fie ascunsă din cauza condițiilor meteorologice”, a precizat Victor Murakhovsky.

 

Conducerea focului

 

În cadrul trupelor rusești, dronele joacă un rol cheie în construirea sistemelor de cercetare și asalt și cercetare și foc. Ministerul Apărării a anunțat că întrebuințarea lor în combinație cu mijloacele de automatizare a făcut posibilă reducerea timpului de la detectarea țintei la distrugerea acesteia de la câteva ore la câteva minute.

Dronele se află acum în ștatele brigăzilor de rachete și artilerie. Cu acestea sunt dotate inclusiv unitățile înzestrate cu complexe Iskander. În cadrul exercițiilor, acestea desfășoară activități de descoperire a țintelor și de stabilire a coordonatelor acestora. Ulterior, datele sunt transmise la punctele de conducere a focului artileriei. Operatorii dronelor controlează rezultatele focului de artilerie și efectuează corecția acestuia.

În Siria, a fost efectuată întrebuințarea în comun a noilor drone Orlan-30 și a proiectilelor cu corecție Krasnopol, cu calibrul de 152 de milimetri. Dronele au descoperit obiectivele adversarilor și au efectuat indicarea țintelor cu laser pentru folosirea munițiilor. Precizia acestui sistem a făcut posibilă lovirea nu numai a unor clădiri, ci și a vehiculelor militanților, care au făcut opriri scurte.

Majoritatea dronelor rusești pot să lucreze nu numai în teritoriile cu vizibilitate directă, ci până la distanțe de 250 de kilometri de stația terestră de conducere. Noua generație de drone de atac va dispune de canale de comunicații prin satelit, ceea ce va face ca bătaia lor să mai fie condiționată doar de rezervele de combustibili. Pentru dispozitivele moderne de dimensiuni mai mici, Ministerul Apărării experimentează efectuarea retranslației semnalului, pentru a crește raza de acțiune. În acest caz, retranslatorul este, cel mai adesea, o altă dronă de același tip.

 

Parcul de drone

 

Majoritatea celor aproximativ 2.000 de drone din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse se află în dotarea Forțelor Terestre. Este vorba despre modele ușoare, fără armament, cu o greutate de până la 18 kilograme. Cele mai comune dintre acestea sunt Orlan-10 și Eleron-3. Acestea realizează înregistrări video și fotografii, corectează focul de artilerie și bruiază stațiile radio și rețelele celulare.

În primăvara anului 2020, în dotarea trupelor a intrat primul complet de drone de asalt Orion. Cântărind puțin peste o tonă, dispozitivul a finalizat un ciclu de teste de stat și a trecut un test de luptă în Siria, folosind acolo arme împotriva grupărilor teroriste.

Anterior, cea mai mare dintre dronele rusești era Forpost, cu o greutate de 454 de kilograme, fabricată sub licență israeliană. Astfel de drone sunt în serviciu la Aviația navală și la Forțele Aerocosmice. Aparatele, capabile să rămână în aer până la ora 17 ore, erau foarte solicitate în Siria, pentru cercetare și monitorizarea rezultatelor atacurilor. Acum, partea rusă dezvoltă o versiune a dronei, construită doar din componente interne.

În etapa de dezvoltare se află și drona de atac Altius, care este mult mai mare, având o greutate de șapte tone. Programul de dezvoltare a acesteia a fost lansat în 2011, dar s-a confruntat cu dificultăți, inclusiv scandaluri de corupție datorate sustragerii unor fonduri alocate pentru acesta din străinătate. Acum, dezvoltarea a fost transferată către o altă companie, iar testele au fost reluate.

Într-un stadiu incipient al testelor de zbor se află și drona Okhotnik de 20 de tone, cu expunere redusă, a companiei Sukhoi. Se dorește ca vehiculul fără pilot să devină un înlocuitor cu drepturi depline al bombardierele pilotate, care va putea folosi aceleași tipuri de arme ca și ele.

Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020 s-a desfășurat în sudul federației Ruse, în perioada 21-26 septembrie. La acesta au participat 80.000 de militari din cadrul Ministerului Apărării, Gărzii Naționale și Ministerului pentru Situații de Urgență. La acțiunile practice ale trupelor au fost întrebuințate 250 de tancuri, până la 450 de mașini de luptă ale infanteriei și transportoare blindate, precum și 200 de sisteme de artilerie și lansatoare multiple de proiectile reactive.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel