„Toată lumea vrea să obțină o mare victorie cât mai repede, instantaneu dacă se poate.Și noi la fel. Dar trebuie să fim pregătiți ca acest proces să dureze ceva timp, deoarece există o mulțime de forțe acumulate de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole. Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă și acum analizăm, căutând punctele slabe din apărarea inamicului. Totul este încă înainte.”
Declarația vine oarecum să întărească opiniile potrivit cărora armata ucraineană are pregătite 12 brigăzi pentru ofensivă, dintre care nouă au fost echipate de aliații occidentali, în timp ce doar trei ar fi fost angajate în contraofensivă până acum.
Syrskyi, în vârstă de 57 de ani, este cel care a condus apărarea Kievului în februarie și martie 2022, în timp ce forțele ruse se îndreptau spre capitala Ucrainei cu misiunea de a decapita conducerea țării. El a fost, de asemenea, creditat cu aplicarea planului de împingere a artileriei ruse suficient de departe de orașul Harkov (nord-est) aflat sub foc constant, înainte ca tot el să fi condus contraofensiva care a spart liniile rusești și a eliberat regiunea mai largă.
Dar, după cum observa recent The Economist, „strălucirea lui Syrskyi se confruntă cu o provocare importantă”.
De luni de zile, s-a vorbit despre contraofensiva „de primăvară” a Ucrainei. Succesele bătăliilor de la Kiev, Harkov și apoi eliberarea nordului regiunii Herson au făcut cetățeanul ucrainean și capitalele occidentale avide de mai multă glorie sau măcar de semne mai clare că, după 16 luni, războiul poate fi castigat.
În urmă cu două săptămâni, contraofensiva mult așteptată a început în est, sub comanda operațională a lui Syrskyi. A fost greu de înaintat, iar progresul este „mai lent decât ne dorim”, observa acesta.
Rusia și-a continuat propriile ofensive în apropierea orașului Kreminna din regiunea Lugansk, în timp ce marți au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebryansky, la granița regiunii Donețk, a detaliat generalul. „Rușii încearcă încă să preia inițiativa, așa că situația este dificilă”.
Kremlinul a mutat la Bahmut unități din sud, precum Brigada 83 Desant-Asalt, după ce spargerea barajului Kahovka din regiunea Herson aproape că a blocat trecerea fluviului Nipru, necesară pentru ca Ucraina să elibereze teritoriul rămas încă ocupat.
Nimic din toate acestea nu a fost neașteptat, spune Syrskyi, dar arată că „nu trebuie să subestimăm inamicul”. „Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze direcțiile cele mai periculoase ale mișcărilor noastre și construiește acolo defensive puternice, care sunt destul de greu de pătruns.”
Motivație, antrenament și o bună planificare
Forțele armate ucrainene
Întrebat despre cheia succeselor Ucrainei în luptele cu Rusia, Syrskyi a evidențiat trei aspecte esențiale: motivația, antrenamentul și planificarea. Motivația și antrenamentul trupelor au permis dominarea unui inamic mai numeros. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici; ne-au depășit mereu numeric.”
„Și al treilea factor este planificarea detaliată a tuturor operațiilor și acțiunilor noastre – pregătirea foarte elaborată. Planificarea arată cât de bine am studiat particularitățile teatrului de acțiuni, cât de bine folosim caracteristicile topografice. Desigur, vedem punctele forte și punctele slabe ale inamicului și trebuie să ținem cont de toate acestea.”
În bătălia de la Kiev, explică generalul, un punct de cotitură a fost atunci când parașutiștii și forțele speciale ruse se apropiau de satul Mosciun din proximitatea nord-vestică a capitalei. Trupele ucrainene aruncaseră în aer podurile care traversau râul Irpin în timp ce se retrăgeau, dar Moshchun rămânea o poartă de intrare.
„Apărarea Mosciunului este un exemplu a ceea ce am spus despre planificarea atentă”, a spus el. „Irpinul se varsă în Marea Kiev [un termen local pentru lacul de acumulare al orașului], deși nivelul său este sub cel al lacului de acumulare. Apa din Irpin este pompată în lac de o stație de pompare puternică. Așa că, realizând că eram depășiți numeric la Mosciun, am făcut o mică deschidere în partea superioară a barajului. Am folosit configurația terenului. Am ridicat ecluzele și am inundat întreaga zonă din fața lui Mosciunului care fusese ocupată de inamic.”
Între timp, eliberarea regiunii Harkov a fost finalizată prin divizarea și impingerea trupelor lui Putin, ca urmare a slăbiciunii observate în liniile rusești din apropierea orașului Balakliia, la începutul verii trecute. La acea vreme, Syrskyi acorda prioritate împingerii rușilor mai departe de orașul Harkov, iar mai târziu în acea toamnă a continuat să exploateze ceea ce învățase în lunile de confruntări.
„Ei bine, acesta este un proces continuu – procesul de căutare”, spune el. „Toată lumea continuă să învețe, inamicul învață și noi la fel. Putem vedea tot timpul cum inamicul își schimbă tactica. Dacă luăm ca exemplu Wagner, aș putea să vă spun exact cum și-au ajustat tactica. Dacă la început au desfășurat unități de dimensiunea unei companii sau a unui detașament pentru a ne asalta pozițiile, mai târziu și-au ajustat dimensiunile, dispunerile și modul de angajare în luptă... Toți își trag concluziile și nimeni nu vrea să se lase păcălit în același fel de două ori.”
Marea diferență de abordare este ce privind protecția trupelor
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook
Deși nici Ucraina, nici Rusia nu fac publice pierderile lor pe câmpul de luptă, Syrskyi afirmă că există o mare diferență între modul cum este valorizată viața umană de cele două părți. „Acțiunile grupului Wagner au fost surprinzătoare pentru noi, deoarece a reușit să-și obțină succesele cu un număr relativ nesemnificativ de trupe. Acum știm că succesul lor s-a bazat pe frică. Puteai fi împușcat pe loc dacă părăseai câmpul de luptă și nu îți îndeplineai misiunea.“
Subliniind că valorizarea vieții militarilor este esențială pentru el, generalul ucrainean a precizat că, așa cum a anunțat șeful Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, pierderile părții ruse “depășesc pierderile noastre cu 7,5 la 1. Aceasta este eficiența pentru tine. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată luăm în considerare numărul de pierderi pe care le anticipăm – pentru că sunt inevitabile – și apoi facem tot ce putem pentru a minimiza acest număr.”
Syrskyi a mai declarat că este recunoscător Marii Britanii pentru sprijinul acordat și prin furnizarea tancurilor Challenger 2. Acestea sunt folosite la antrenament și sunt încă ținute în rezervă, o rezervă a cărei dimensiune „este un mare secret”, după cum a precizat zâmbind comandantul Forțelor Terestre Ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News