În timp ce România pierde oportunități, companiile europene din industria de apărare iau cu asalt Ucraina: Motor de rachetă ceho-ucrainean

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Că România a pierdut mai toate trenurile de până acum, (și) în materie de industrie de apărare, nu este un secret pentru nimeni. Decidenții români țin cu tot dinadinsul ca războiul din Ucraina să însemne pentru țara noastră 100% pierderi și zero oportunități.

Cu un război prelungit la porțile sale, Europa își crește nivelul de producție în materie de industrie de apărare, pentru a susține consumul ridicat de muniție. Companiile europene de apărare se poziționează încă de acum pentru o colaborare cu industria ucraineană de profil, recunoscută ca fiind una extrem de competitivă.

În acest timp, România are o prezență cel mult discretă privind o posibilă colaborare industrială în domeniul apărării.

Un raport Reuters releva faptul că există mai mulți jucători europeni importanți din industria de apărare, care ar fi gata să valorifice oportunitățile pieței din Ucraina. Totuși, majoritatea oficialilor companiilor europene spun că așteaptă încheierea războiului, întrucât acum riscurile sunt prea mari.

„Este nevoie de ceva timp, ca în orice țară, pentru a încerca să evaluăm cine sunt partenerii potriviți, cine, ce poate face. Și să faci asta în același timp în care se duce război nu este o sarcină ușoară”, a declarat Mikael Johansson, CEO al companiei suedeze Saab.

Compania germană Rheinmetall a declarat luna trecută că a înființat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom pentru a construi și repara tancurile germane direct în Ucraina.

De asemenea, săptămânile trecute au mai fost anunțate o serie de colaborări între companiile din industria de apărare ucraineană cu mai multe entități din unele state central-europene, probabil Cehia și/sau Slovacia, pentru producerea de proiectile de artilerie sau a celor destinate mortierelor.

 

Ucraina și Republica Cehă vor lucra împreună la motorul rachetă AI-PBS-350

Compania cehă PBS Velká Bíteš și biroul de proiectare ucrainean Ivchenko-Progress - prezente la Paris Air Show - au semnat un Memorandum de Înțelegere.

Totuși, surpriza vine din partea unei companii din Cehia, care a semnat un contract de parteneriat cu Ivchenko-Progress, companie ucraineană care proiectează motoare cu reacție, printre care și motoarele Progress D-18T folosite pe avionul Antonov An-225 Mriya. 

Biroul de proiectare ucrainean nu este la prima colaborare de acest tip, fiind semnat un parteneriat cu turcii de la Baykar pentru dezvoltarea motoarelor cu reacție pentru noua dronă turcească de 15 metri Bayraktar Kızılelma. 

Astfel, Compania cehă de inginerie și producție PBS Velká Bíteš și biroul de proiectare ucrainean Ivchenko-Progress au semnat un memorandum de cooperare strategică și de lucru în comun privind noul motor AI-PBS-350, ce va fi folosit pentru rachete de croazieră și drone de tip kamikaze, a anunțat serviciul de presă al companiei cehe.

 

Motorul AI-PBS-350 

Sursa: PBS

Potrivit dezvoltatorilor, motorul de 51 de kg are un raport excelent între forță și greutate. Motorul este în curs de certificare, iar producția va începe anul acesta, precizează  publicația Hospodaske Noviny

Motorul AI-PBS-350 este optimizat  pentru utilizarea în sistemele de drone cu o singură misiune, de tip kamikaze. Este un motor compact cu un compresor axial cu patru trepte și o turbină axială cu o singură treaptă. Accelerația la puterea maximă se face în mai puțin de 6 secunde.

Întorcându-ne la concluziile Reuters, trebuie spus că, deși ministerele Apărării din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia au refuzat să comenteze orice potențială producție de arme în Ucraina, mulți directori de companii implicate în industria de apărare văd o potențială mare oportunitate în Ucraina, odată ce conflictul se încheie.

„Pe termen lung, va fi un obiectiv strategic aducerea Ucrainei în ecosistemul industrial occidental și poate chiar în alianța politică și militară”, a declarat un analist aerospațial pentru publicația britanică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel