În timp ce România încă așteaptă prima fabrică modernă de muniție, Cehia va construi o facilitate de producție muniție și puști de asalt în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

O nouă fabrică pentru producția de muniție va fi înființată în Ucraina în cooperare cu compania cehă Sellier & Bellot, a anunțat prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal, marți, la Praga, după consultări interguvernamentale.

Potrivit premierului ucrainean, pe lângă fabrica de muniție al doilea acord se referă la producția în Ucraina de puști de asalt de către Colt CZ Group.

„Am semnat, printre altele, două acorduri importante. Primul, despre faptul că o nouă fabrică de muniții va fi construită în Ucraina. Aceasta se referă la cooperarea dintre compania cehă Sellier & Bellot și cea ucraineană UkrOboronServis”, a spus Șmîhal , potrivit ziarului UkrainskaPravda.

Al doilea acord se referă la producția de puști de asalt de către Colt CZ Group în Ucraina. „Acesta este un acord între Česká zbrojovka și compania ucraineană relevantă, pe care nu o voi numi din motive de securitate”, a adăugat premierul ucrainean.

„Sperăm în proiecte comune în domeniul producției de muniție pe teritoriul Republicii Cehe și în locuri sigure din Ucraina și reparații comune de elicoptere pe teritoriul Republicii Cehe”, a mai menționat premierul ucrainean.

 

România caută soluții pentru producția proprie

Pentru Armata României e esențial să aibă o capacitate importantă de producție a muniției în țară. Din păcate, acest deziderat e încă la stadiul de proiect, iar România încă importă masiv pulberi și explozibili.

Amintim că, în România, va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est. Este vorba despre un proiect derulat de compania ROMARM împreună cu gigantul Rheinmetall din Germania, care va beneficia și de o finanțare de 47 de milioane de euro prin programul european ASAP.

De asemenea, săptămâna trecută, a fost semnat contractul pentru cele 54 de obuziere autopropulsate pe șenile K9 Thunder, de 155 mm. Cu toate acestea, contractul prevede furnizarea doar a unei cantități infime de muniție (18.000 de obuze), iar România trebuie să-și asigure o rezervă mult mai consistentă.

Oficialii români nu au putut să confirme dacă la viitoarea fabrică de pulberi va fi produsă și muniție pentru artileria Armatei României. Cu toate acestea, potrivit surselor din MApN, România încearcă să găsească soluții pentru a-și asigura propriile linii de producție.

Facilitățile de producție au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire. Inclusiv celebra Fabrică de Pulberi de la Călărași. Spre exemplu la Făgăraș nu se mai produc pulberi din 2004, potrivit unei declarații făcute anul trecut de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Pirochim Victoria se află în aceeași stare de degradare precum Făgărașul.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel