România bate pasul pe loc, Polonia devine cea mai mare forță militară terestră din Europa. Abrams, HIMARS și F-35, pentru ca istoria să nu se repete

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.

Polonia derulează cel mai mare proces înarmare din ultimii 50 de ani ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei. Armata poloneză ar putea deveni astfel cea mai mare din Europa.

Publicația The Telegraph arată că, dacă planurile Poloniei vor fi implementate cu succes, flota sa de tancuri o va depăși pe cea a britanicilor, iar efectivele armatei se vor dubla, ajungând la 300.000 de militari - ceea ce ar face din Polonia cea mai mare putere militară din Europa ca număr de militari.

Doar Forțele de Apărare Teritorială vor avea 50.000 de militari (în prezent numără 36.000 de oameni), potrivit noului comandant, generalul de brigadă Maciej Klisz. Trebuie spus că Forțele de Apărare Teritorială ale Poloniei reprezintă cea de-a patra categorie de forțe a țării (alături de  Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale).

În 2022, s-au înscris în armată un număr record de militari - 13.742 de militari profesionişti, iar 25.000 de locuri au fost pregătite pentru 2023, potrivit declarațiilor șefului ministerului polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, citat de businessinsider.

 

România, nepregătită

 

Prin comparație, Armata română are 120 de mii de oameni doar pe hârtie.

Astfel, potrivit generalului (r.) Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, efectivele Armatei române sunt jumătate față de cifra aprobată de Parlament.

”Ultima cifră aprobată de Parlamentul României pentru mărirea Armatei e de 120.000 de oameni. Dar, real, Armata României are undeva între 72.-73.000. Aproape 50.000 au fost diminuați prin hotărâri de guvern (...), hotărâri ale CSAT, în condițiile în care știe toată lumea că Parlamentul e singuru îndreptățit să stabilească numărul militarilor din Armata României. Real azi avem cam 50.000”, explica fostul șef al Armatei.

O mare problemă o reprezintă sistemul de salarizare/remunerare, atât pentru militarii profesioniști. ”Salariul unui soldat e echivalentul unei femei de serviciu”, remarca gen. Bădălan.

Iar situația dezastruoasă o găsim și în rândul rezerviștilor voluntari. Românii nu se închesuie să se înroleze ca voluntari. În campania de recrutare desfășurată luna mai a anului trecut, potrivit cifrelor MApN, au fost alocate 871 de locuri pentru rezerviștii voluntari. Cu toate acestea, s-au ocupat doar jumătate din locuri, ministerul fiind nevoit să inițieze un nou proces de recrutare și în octombrie 2022.  

 

Echipamentele care vor ajunge în dotarea Armatei poloneze

 

Anul acesta, Polonia va cheltui 4% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă de două ori cerințele NATO și o plasează pe primul loc în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în ceea ce privește cheltuielile de apărare pe cap de locuitor.

Invazia lui Putin a accelerat procesul de achiziții militare și a determinat Polonia să semneze o serie de noi contracte de echipamente noi:

  • Peste 1.000 de vehicule de luptă ale infanteriei Borsuk de fabricație poloneză vor fi gata să livreze trupele poloneze pe câmpul de luptă.

Foto: Borsuk

Achizițiile de tancuri ar trebui să transforme Polonia în cea mai mare forță de tancuri din Europa, depășind flota de tancuri britanice de 227 de vehicule.

  • un contract pentru 1.000 de tancuri de luptă principale K2 din Coreea de Sud și

  • 250 dintre cele mai noi tancuri M1A2 Abrams SEPv3,  din Statele Unite

Tancuri K2 Black Panther

 

Întărirea artileriei va cuprinde:

  • 600 de obuziere autopropulsate K9A1 ( Coreea de Sud),

  • 18 lansatoare HIMARS cu 9.000 de rachete (SUA) și

  • 288 sisteme MRL K239 Chunmoo din Coreea de Sud;

Obuziere K9A1

Forțele aeriene. Polonia speră să se bazeze pe:

  • 96 de elicoptere AH-64E Apache achiziționate din Statele Unite și

  • 48 de avioane de luptă FA-50 aflate în prezent la comandă din Coreea de Sud.

De asemenea, Polonia negociază în prezent construirea unei fabrici puternice de producție de arme în cooperare cu Marea Britanie – parțial pentru a ajuta la producerea și repararea echipamentelor și armelor destinate Ucrainei.

Pe lângă acestea, Polonia are în derulare un contract și pentru avioane F-35.

 

Costurile, principala provocare pentru înarmarea Poloniei

 

Polonia intenționează să cheltuiască aproximativ 90 de miliarde de euro până în 2035 pentru armament, în timp ce bugetul pentru apărare din acest an este un record de 97 de miliarde de zloți (aproximativ 19 miliarde de euro).

Cu toate acestea, ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna a estimat că prețul real al înarmării până în 2023 ar putea crește la 26,7 miliarde de euro, ținând cont de fondurile extrabugetare, care vin dintr-un fond special destinat achizițiilor de armament.

Trebuie reamintit că Comisia Europeană a refuzat Poloniei accesul la aproximativ 32 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi ieftine din fondul „post-pandemie” al UE, din cauza unei dispute privind statul de drept din Polonia.

Cu toate acestea, Congresul SUA a aprobat 288,6 milioane de dolari în finanțare militară pentru a „ descuraja și apăra” împotriva amenințării tot mai mari din partea Rusiei, care ar trebui să ajute Polonia.

Inflația și încetinirea creșțerii economice ar putea afecta și ele planurile Varșoviei.

Pe de altă parte, consensul politic la Varșovia, privind cheltuielile militare rămâne puternic. Conștiente de amenințarea din partea Rusiei, chiar și partidele de opoziție recunosc în cea mai mare parte nevoia de a cheltui bani pentru modernizarea armatei pentru a evita soarta Ucrainei.

Polonia va merge la vot în toamna lui 2023, așa că apărarea – și cine poate apăra cel mai bine țara – va fi, fără îndoială, o problemă majoră în campanie. „Am spus de multe ori că este mai bine să fii îndatorat și chiar să tai bugetul în alte domenii decât să fii ocupat”, a remarcat Yaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție și unul dintre cei mai influenți politicieni ai țării. mai devreme. „Oricine vede ce se întâmplă în Ucraina nu ar trebui să se îndoiască de asta”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel