În timp ce România, deși aflată de partea bună a istoriei, ține la secret ajutorul militar acordat Ucrainei, un alt stat nordic anunță un pachet record

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele europene duc, acum, greul ajutorului militar pentru Ucraina. După anunțul Danemarcei, care a dezvăluit că va trimite Kievului toate obuzele de artilerie de care dispune, guvernul de la Stockholm anunță cel mai important pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

În acest timp, atât opinia publică din România, dar și din Ucraina, află din clipuri video cum sprijină țara noastră efortul de apărare al Ucrainei.

Oficialii de la Stockholm intenționează să anunțe pe 20 februarie furnizarea unui pachet istoric mare de ajutor militar Ucrainei, cu un cost total de 7,1 miliarde de coroane suedeze ( aproximativ 700 de milioane de dolari), relatează publicația suedeză Dagens Nyheter, citată de media ucraineană.

Acest al 15-lea pachet de ajutor din Suedia către Ucraina va conține echipamente și echipamente militare din arsenalul Forțelor Armate Suedeze. Conținutul exact al pachetului nu este dezvăluit momentan.

De asemenea, se știe că Suedia intenționează să aloce fonduri pentru achiziționarea de noi echipamente militare de la producători, cu transfer ulterior în Ucraina. Un anunț oficial al ajutorului este așteptat la o conferință de presă la care au participat premierul suedez Ulf Kristersson și ministrul apărării Paul Jonsson.

 

Cazul curios al României: De ce poziționarea este contraproductivă

Opinie:

În timp ce statele din Flancul Estic (inclusiv statele baltice și Polonia) anunță când sprijinul pentru Ucraina, la București e liniște de aproape doi ani.

Atât opinia publică din România, dar în special cea din Ucraina, află din clipuri video în ce constă ajutorul țării noastre pentru armata Kievului:

Săptămâna trecută, autoritățile de la Kiev au mulțumit public României pentru cele 15 tranșe de ajutor militar și au publicat un videoclip din care reiese că o serie de echipamente produse în România au ajuns (direct sau prin intermediari) în dotarea forțelor ucrainene. În imagini se pot observa câteva zeci de transportoare blindate de trupe (probabil TAB-71) și lansatoare multiple de rachete LAROM, despre care s-a mai scris și în trecut că au ajuns pe frontul ucrainean.

 

De ce era important ca România să spună ce ajutor a furnizat Ucrainei 

Zelenski și Iohannis / Foto: Administrația prezidențială de la Kiev

Agresiunea rusă din Ucraina a dovedit că România se află de partea bună a istoriei, țara noastră condamnând cu tărie acțiunile Rusiei. În plus, România joacă un rol crucial pentru exporturile de cereale ucrainene.

Totuși, expunerea României în media ucraineană este foarte scăzută, comparativ cu state precum Slovacia (care a donat MiG-29 și sisteme S-300), ca să nu mai vorbim de Polonia și statele baltice.

Poate că în această perioadă ar fi fost indicat ca opinia publică din Ucraina să afla cât și cum sprijină Bucureștiul efortul de război al Ucrainei. Informația ar fi contribuit, cu siguranță, la îmbunătățirea percepției țării noastre în rândul populației ucrainene.

În timp, acest lucru ar genera doar rezultate pozitive pentru relația bilaterală, întrucât politicienii se adaptează natural la tendințele și starea de spirit a populației. O societate ucraineană mai favorabilă României ar însemna și o clasă politică la Kiev mai deschisă dialogului cu Bucureștiul.

Cazul Poloniei este unul relevant: relațiile bilaterale nu s-au degradat în urma protestelor poloneze care au blocat, săptămâni la rând, tranzitul cerealelor ucrainene. Importanța ajutorului militar polonez din ultimele 24 de luni cântărește încă foarte puternic în mentalul opiniei publice ucrainene, iar asta s-a văzut și în reacția precaută a politicienilor de la Kiev.

 

Să nu supărăm Rusia - Istoria arată că nu funcționează strategia

 

Pe de altă parte, e greu de crezut o strategie de a nu provoca Rusia poate fi eficientă. Kremlinul ne-a arătat până acum că știe foarte bine să inventeze motive pentru a justifica o acțiune agresivă (a s e vedea cazurile Georgiei - în 2008, sau Crimeii și Donbasului - în 2014).

Chiar dacă autoritățile române nu suflă un cuvânt despre asistența de securitate acordată vecinilor noștri, Moscova va putea găsi motive pentru a acuza Bucureștiul, pretextând - spre exemplu - că are informații foarte solide că România a furnizat ajutor militar Ucrainei, asistență care a pus în pericol securitatea Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel