În timp ce Orban îl convingea pe Zelenski pentru pace la Kiev, șeful diplomației ungare era ”pe telefon” cu Lavrov

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Petro Szijjarto, s-a întâlnit la New York cu șeful Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov / Facebook
Petro Szijjarto, s-a întâlnit la New York cu șeful Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov / Facebook

Premierul ungar Viktor Orban și ministrul său de externe Péter Szijjártó au reușit să negocieze cu ambele părți aflate în conflict, și anume Rusia și Ucraina, într-o singură zi. În timp ce ministrul Szijjártó a stat la telefon cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, Orban era Kiev și îl îndemna pe președintele Volodimir Zelenski să încheie un armistițiu și să înceapă negocieri de pace - o formulă izbitor de asemănătoare cu cea prezentată de Vladimir Putin acum câteva săptămâni.

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ungariei, Lavrov și Sijjártó, au discutat nu doar criza ucraineană, ci și necesitatea ca Kievul să asigure drepturile tuturor minorităților naționale, scrie agenția TASS. Moscova a spus că conversația dintre Serghei Lavrov și Péter Szijjárto a avut loc la inițiativa părții ungare.

„A existat un schimb de opinii asupra problemelor actuale ale agendei internaționale. În timpul discuției privind criza ucraineană, cei doi miniștri au remarcat că este necesar ca Kievul să asigure necondiționat drepturile tuturor minorităților naționale care trăiesc în țară”, a declarat Ministerul rus de Externe, potrivit agenției ucrainene Unian.

Diplomația rusă a menționat că ambele părți și-au exprimat aprecierea pentru „nivelul înalt actual de dialog politic dintre Rusia și Ungaria”. „În ciuda situației internaționale extrem de dificile, cooperarea bilaterală continuă să se dezvolte progresiv în spiritul pragmatismului sănătos și al beneficiului reciproc”, a subliniat diplomația rusă.

După întâlnirea de marți cu președintele Zelenski, premierul ungar Viktor Orbán și-a exprimat speranța că vizita sa va servi la rezolvarea problemelor bilaterale, inclusiv a celor legate de drepturile minorității maghiare din Transcarpatia.

Budapesta a căutat de multă vreme să restabilească drepturile minorității maghiare din Ucraina și avertizează că altfel nu își va sprijini aspirațiile de integrare europeană. La 8 decembrie 2023, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea cu privire la drepturile minorităților naționale, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei. Documentul prevede eliminarea unui număr de restricții lingvistice pentru minoritățile naționale care folosesc limbile oficiale ale Uniunii Europene. În același timp, rămân în vigoare restricțiile privind utilizarea oficială a limbii ruse în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel