În timp ce Belgia anunţă transferul unui număr mare de avioane F-16 în Ucraina, Suediei i s-a cerut să renunțe la planurile de a trimite aeronave Gripen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon

Suedia suspendă planurile de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina pentru a permite punerea în funcțiune a avioanelor de luptă F-16, potrivit ministrului suedez al apărării, Pal Jonson. "Am fost îndemnați de celelalte țări din coaliție să mai așteptăm cu Gripen", a spus el, referindu-se la țările care intenționează să furnizeze Ucrainei avioane F-16 de fabricație americană.

Ministrul a adăugat că acest lucru se datorează faptului că "accentul se pune acum pe utilizarea F-16". Anul trecut, Ucraina a început negocierile cu Suedia pentru a primi avioane de luptă Gripen, iar țara scandinavă a declarat ulterior că va evalua potențialul de a trimite avioane fabricate de Saab, un contractor suedez din domeniul apărării.

JAS 39 Gripen este un avion de luptă multirol dezvoltat de compania suedeză Saab. A fost adoptat de forțele aeriene suedeze în 1997 și, de atunci, a fost exportat în alte câteva țări. Gripen este cunoscut pentru manevrabilitatea, fiabilitatea și prețul său accesibil.

La sfârșitul lunii mai 2023, Suedia a făcut un pas important în sprijinirea Ucrainei, permițând piloților să se antreneze pe avionul de luptă JAS 39 Gripen. Instruirea a avut loc pe simulatoare și a inclus zboruri de testare.

Potrivit Kievului, transferul de Gripen suedez către Ucraina, precum și furnizarea de F-16 convenită anterior, necesită coordonare cu alte țări.

La sfârșitul lunii februarie, parlamentul suedez a solicitat o decizie imediată privind furnizarea de avioane Gripen către Ucraina.

 

Belgia va livra Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028

 

Belgia se va angaja să furnizeze Ucrainei, până în 2028, 30 de avioane de luptă F-16, potrivit ministrului belgian de externe Hadja Lahbib.

Oficialul a precizat că primele avioane de vânătoare vor fi livrate Ucrainei până la sfârșitul anului. Potrivit acesteia, acest angajament va fi oficializat în mod clar ca parte a unui acord privind angajamente de securitate, care va fi semnat astăzi de Ucraina și Belgia.

Ministerul belgian al Apărării va transfera, de asemenea, muniție din stocurile sale pentru a echipa avioanele F-16 pentru Ucraina.

Potrivit ministrului, acest sprijin pentru Kiev este necesar pentru a-l opri pe Vladimir Putin, care este determinat să forțeze frontierele țărilor europene, și pentru a asigura securitatea Belgiei.

Este de remarcat că Belgia a planificat inițial să livreze primele avioane de luptă F-16 Ucrainei nu mai devreme de 2025, dar în aprilie s-a decis să trimită primele avioane de luptă în 2024.

Belgia s-a alăturat anul trecut ''Coaliției Aviației pentru Ucraina'', alături de Olanda, Danemarca și Norvegia, pentru a furniza Kievului avioane de luptă.

Inițial, participarea țării s-a limitat la instruire și sprijin logistic, dar ulterior, guvernul belgian a decis să furnizeze avioane F-16, care vor fi retrase din uz după ce vor fi recepționate avioanele de luptă F-35A de generația a V-a de către Forțele Aeriene Regale Belgiene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel