Președintele rus Vladimir Putin l-a găzduit miercuri pe premierul chinez Li Qiang, subliniind importanța tot mai mare a relațiilor comerciale dintre cele două țări - relatează AP.
Turneul de patru zile a lui Li, care va include o oprire în Belarus, aliatul Rusiei, cu care Beijingul a organizat recent exerciții militare în apropierea granițelor cu Ucraina și Polonia.
Este prima vizită în Rusia a unui oficial chinez de înalt nivel de la începerea ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk.
Pe măsură ce Moscova depinde din ce în ce mai mult de Beijing pentru sprijin politic și economic, Putin a salutat dezvoltarea cu succes a legăturilor comerciale.
Rusia și China au aprobat un nou plan de cooperare bilaterală în materie de investiții - a informat Interfax, iar părțile au semnat documentul relevant în cadrul celei de-a 29-a întâlniri regulate dintre premierul rus Mihail Mișustin și premierul chinez Li Qiang.
Comisia interguvernamentală bilaterală pentru cooperare în domeniul investițiilor a avut o întâlnire la Moscova la sfârșitul lunii iulie, în cadrul căreia Rusia și China au convenit să actualizeze lista proiectelor semnificative. Lista ar trebui să includă peste 60 de inițiative cu investiții raportate de peste 138 de miliarde de dolari, a declarat mai devreme prim-viceprim-ministrul Denis Manturov , care conduce Comisia rusă. Putin a adăugat că Rusia și China au convenit asupra unor planuri ambițioase pentru proiecte economice comune și alte inițiative și au discutat anterior despre relațiile cu Occidentul.
O întâlnire în mijlocul stării de urgență
Prim-ministrul chinez Li Qiang, care a avut mai devreme o întâlnire cu prim-ministrul rus Mihail Mișustin, a descris relațiile actuale sino-ruse drept „la un nivel fără precedent”. Adresându-se lui Li, Mișustin a spus că Rusia și China se află „într-o situație externă dificilă”, deoarece țările occidentale impun „sancțiuni ilegitime sub pretexte exagerate” și caută „să limiteze potențialul economic și tehnologic al Rusiei și Chinei”.
„De aceea este important să ne concentrăm eforturile pe protejarea intereselor noastre comune, construirea unei ordini mondiale multipolare și consolidarea coordonării pe platformele internaționale”, a spus el, după cum a raportat presa de stat rusă.
Deși în cadrul întâlnirii nu au fost menționate detalii despre situația din Ucraina, întâlnirea are loc într-un moment în care Rusia se confruntă cu provocări serioase din cauza conflictului din regiunea Kursk. China continuă să încerce să se prezinte ca un actor neutru în conflictul din Ucraina, deși împărtășește o puternică antipatie față de Occident cu Rusia.
După ce țările occidentale au impus sancțiuni severe petrolului rus din cauza implicării militare a Rusiei în Ucraina, China și-a crescut semnificativ achizițiile de petrol rusesc, consolidându-și astfel influența în Rusia.
Potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane, China a crescut semnificativ vânzările către Rusia de tehnologii cheie, cum ar fi mașini-unelte și microelectronica, pe care Moscova le folosește pentru a produce echipamente militare, inclusiv rachete, tancuri și avioane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News