În timp ce în România rezerviștii calificați sunt privați de drepturi elementare, parlamentarul german cere armatei să activeze 900.000 de rezerviști

Cătălin Costea |
Data publicării:
Militari germani ; Foto: Bundeswehr/Nico Theska
Militari germani ; Foto: Bundeswehr/Nico Theska

Președintele Comisiei de apărare a parlamentului german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a cerut Forțelor Armate ale țării să activeze nu mai puțin de 900.000 de rezerviști germani ca urmare a politicilor amenințătoare ale Rusiei, după cum a informat agenția de presă DPA pe 1 iunie.

„Putin își pregătește poporul pentru război și îi poziționează împotriva Occidentului. Prin urmare, trebuie să devenim capabili de apărare cât mai repede posibil”, a declarat Zimmermann, membru al Partidului Democrat Liberal, într-un comentariu pentru grupul media Funke.

Legislativul a cerut Bundeswehrului, armata Germaniei, să „activeze cei aproximativ 900.000 de rezerviști pe care îi avem”, a continuat acesta.

În Germania, rezerviștii includ toate cadrele care au fost în serviciului militar și soldații care au servit pentru o perioadă lungă de timp, excluzând foștii militari est-germani care nu s-au alăturat Bundeswehr după reunificarea din 1990.

„Dacă doar jumătate din acest număr al recruților ar fi rezerviștii cu expertiză relevantă, acesta ar constitui un atu incredibil”, a declarat Strack-Zimmermann.

Invazia Rusiei a marcat o schimbare majoră în politica de apărare a Germaniei, ceea ce a condus la anunțarea de către Berlin a unei investiții suplimentară de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) în cheltuieli militare.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în februarie că Germania va îndeplini obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare în 2024, fiind prima dată când țara atinge acest punct de referință de la sfârșitul Războiului Rece.

 

Trupele sunt mai importante decât tehnica

 

Cu toate că se alocă sume foarte mari și se discută foarte mult despre despre armament și tehnică militară, o problemă mult mai importantă o reprezintă forța de luptă, respectiv personalul disponibil și în măsură să utilizeze tehnica militară, oricare ar fi aceasta.

Deși NATO ca organizație este de departe cea mai bună soluție de apărare colectivă pentru țările civilizate, existența sa a indus autorităților statelor membre separate senzația falsă că simpla apartenență la blocul de apărare colectivă este suficientă pentru asigurarea securității propriului stat și a Europei. 

Odată cu agresiunea rusă asupra Ucrainei, liderii țărilor și-au dat seama că “NATO a uitat practic de armata sa”, după cum remarca recent un diplomat european referindu-se la numărul forțelor care pot participa la un eventual război cu Rusia. “Este absolut insuficient pentru o criză mare.”

În aceste condiții, parlamentele și guvernele unor state precum Germania, Polonia sau țările baltice și-au revenit din letargie și au început să ia măsuri cât mai rapide de asigurare a forțelor disponibile pentru a participa efectiv la apărarea propriilor teritorii.

 

Rezerviștii calificați - tezaurul de apărare neglijat al României

 

În toate situațiile, fie că este vorba de serviciul militar obligatoriu sau de apărarea teritorială bazată pe oricine poate ține arma în mână, a devenit foarte clară importanța pe care o au rezerviștii calificați, cadre militare și soldați gradați profesioniști, familiarizați cu tehnica militară și cu o expertiză care le permite să se adapteze rapid la condițiile ostile ale unui război.

Din păcate, România nu figurează încă printre țările în care clasa politică decidentă sau cel puțin generalii din conducerea MApN să înțeleagă cu adevărat rolul numărului și calității trupelor în caz de război. Rezerviștii militari calificați sunt tratați ca o povară socială cărora nu li se mai recunosc drepturile, cadrele în activitate se tem că vor ajunge în aceeași situație, iar cei care ar vrea să intre în sistem sunt descurajați de experiențele acestora raportate la sacrificiile cerute de meserie.

Astfel, a scăzut dramatic nu doar calitatea, ci și numărul tinerilor români care își doresc o carieră militară. Văzând experiențele pe care le au părinții lor în relația cu statul și cu MApN, copiii de cadre militare, cei care până acum reprezentau principala bază de selecție pentru MApN, sunt primii care fug de această onorantă meserie. De asemenea, neonorarea de către acest minister a obligațiilor asumate la început de carieră, face ca retenția personalului să fie tot mai mică, iar încărcarea cu sarcini pe cei care mai rămân să crească pe măsură.

Într-un mod care ar putea fi considerat paradoxal dacă nu am ști că e vorba de lipsă de viziune și de înțelegere a lucrurilor, calitatea și numărul militarilor din sistem au scăzut chiar pe măsură de bugetul alocat Apărării a crescut de la un an la altul.

Lipsa unei abordări înțelepte face ca raportul dintre eforturile alocate înzestrării cu tehnică militară și cele dedicate a tot ce înseamnă forțele de luptă să fie într-un dezechilibru atât de mare încât efectul rezultat este aproape nul, deși se irosesc energii uriașe și sume pe măsura acestora. Iar toate astea într-un moment în care situația de securitate din regiunea noastră a atins cea mai critic nivel din perioada postbelică și continuă să se deterioreze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel