La începutul acestei luni, Papperger a declarat că fabrica Volkswagen din Osnabrueck, care ar putea fi reutilizată sau vândută ca parte a renovării producătorului auto, ar fi „foarte potrivită” pentru producția de apărare.
Vizita lui Papperger vine în timp ce firmele germane de apărare caută modalități de extindere pe fondul eforturilor europene de a crește cheltuielile militare, firmele de automobile aflate în dificultate fiind o posibilă sursă de personal și locuri de producție, notează Reuters.
Surse apropiate Volkswagen au spus că vizita urmărește să exploreze o posibilă cooperare ulterioară în cadrul unui joint venture existent între Rheinmetall și marca de vehicule comerciale MAN a Volkswagen.
Amintim că și alte mari companii din industria europeană de apărare, precum MBDA sau Leonardo, intenționează să utilizeze capacitățile de producție și logistica oferită de sectorul auto.
Problema nu este cât poate Europa să cheltuie, ci cât își permite să aloce pentru apărare fără să-și dezechilibreze bugetul
Comisia Europeană a anunțat un plan ambițios de creștere a industriei militare, în acest sens fiind prefigurate investiții în următorii ani care ar putea totaliza 800 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, țările Uniunii Europene ar trebui să se gândească la o țintă mai sigură și să cheltuie pentru apărare în următorii ani doar aproximativ 500 de miliarde de euro, a declarat vineri agenția Fitch.
Agenția de rating a estimat că, pe termen lung, cheltuielile pentru apărare vor ajunge la 3,3% din PIB în Germania - stat care și-a revizuit regulile constituționale privind îndatorarea pentru a susține un efort masiv de reînarmare - și la un nivel similar în Franța.
„500 de miliarde este ceea ce estimăm că este realizabil sau posibil în următorii patru până la cinci ani”, a declarat Federico Barriga-Salazar, director senior, suverani la Fitch.
Această observație nu înseamnă neapărat că Europa nu își permite să cheltuie mai mult de 500 de miliarde de euro, ci că această sumă este ceea ce Fitch Ratings consideră realist sau fezabil pentru următorii ani.
Asta pentru că investițiile vin într-un moment în care unele dintre cele mai mari state membre ale sale se confruntă cu niveluri ridicate ale datoriilor și deficitului.
În același timp, Barriga-Salazar a remarcat faptul că țările mai îndepărtate de Rusia ar putea fi mult mai prudente cu privire la cheltuielile suplimentare.
Italia și Spania sunt un exemplu în acest sens. Ambele state cheltuie cel mai puțin pe apărare din blocul UE, sub 2%, iar procentul va ajunge la doar 2%.
Cheltuielile pentru apărare în întreaga Europă vor rămâne la 2,5-2,6% din PIB până în 2028, a estimat Barriga-Salazar, situându-se sub ambițiile NATO de a crește cheltuielile peste 3%.
El a adăugat că guvernele vor avea nevoie de măsuri pentru a compensa creșterea cheltuielilor, astfel încât să prevină creșterea deficitelor bugetare din UE la 6% pe termen mediu, de la mai puțin de 3% în prezent.
Amintim și că România încearcă să se conecteze la infrastructura industriei de apărare europeană și să atragă proiecte pentru producție de componente necesare, a precizat președintele interimar, Ilie Bolojan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News