În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: U.S. Navy
Sursă foto: U.S. Navy

Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.

Andrius Kubilius, un fost prim-ministru al Lituaniei, va ocupa nou-înființatul post de comisar european pentru apărare subliniază prioritatea pe care securitatea a dobândit-o pe agenda politică a UE, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

"Miniștrii apărării și generalii NATO sunt de acord că Vladimir Putin ar putea fi pregătit pentru o confruntare cu NATO și UE în următorii 6-8 ani", a declarat Andrius Kubilius, într-un interviu pentru Reuters.

Kubilius a precizat că, în calitate de comisar, prima sa sarcină va fi să colaboreze cu Kaja Kallas, nominalizata pentru postul de diplomat al UE, pentru a evalua resursele necesare Uniunii Europene în vederea pregătirii pentru o potențială provocare militară. El intenționează să finalizeze un studiu preliminar în primele 100 de zile de mandat.

Potrivit lui Kubilius, investițiile insuficiente, de peste un trilion de euro, în ultimul deceniu, după criza financiară, au dus la o "situație nesatisfăcătoare" în industria de apărare europeană.

 

Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani

Foto: U.S. Navy

În acest timp, declarațiile care vin de peste ocean ne arată că focusul Statelor Unite rămâne pe zona Asia Pacific, acolo unde amenințarea Chinei este văzută, pe bună dreptate, una mult mai problematică pentru Armata SUA, decât potențialul militar rusesc.

Evident, Forțele Navale duc greul în descurajarea Chinei, planul fiind de a pregăti flota, în următorii trei ani, pentru o potențială confruntare cu China

„Președintele Republicii Populare Chineze a spus forțelor sale să fie pregătite de război până în 2027 – vom fi mai pregătiți”, a declarat amiralul Lisa Franchetti care a anunțat o nouă inițiativă numită ”Proiectul 33”, având ca termen de implementare anul 2027, notează publicația Stars and Stripes.

Proiectul 33 a identificat 7 direcții de acțiune, printre care: integrarea mai multor drone în structura de forțe, eliminarea întârzierilor în întreținerea navelor, dar și creșterea eforturilor pentru a asigura suficient personal calificat pentru misiunile militare navale.

Structura Marinei SUA este astfel organizată încât o treime din flotă să fie în întreținere, o treime în pregătire și o treime să fie desfășurată sau gata de desfășurare. Însă întârzierile în mentenanță pot însemna că navele nu vor fi pregătite pentru o confruntare.

Un aspect esențial este ca 80% din forță să fie suficient de pregătită în orice moment pentru a fi desfășurată în luptă, dacă este necesar. 
 

 

Stimularea industriei militare - O sarcină dificilă pentru noul comisar european pentru apărare

 

Kubilius a fost desemnat să sprijine dezvoltarea industriei de armament a continentului, o sarcină extrem de dificilă, în condițiile în care o serie de guverne ale UE se tem profund de a da Bruxelles-ului un cuvânt de spus în modul în care își organizează industriile de apărare.

Comisia Europeană nu are mandat legal de a formula politici de apărare, iar țările UE își coordonează apărarea prin NATO.

Obiectivul lui Kubilius este să coordoneze statele membre ale UE să investească mai mult în echipamente europene, să achiziționeze armament în comun și să promoveze o cooperare mai strânsă între companii la nivel transfrontalier.

Comisarul caută soluții pentru investiții de peste 500 de miliarde de euro în următorii câțiva ani pentru a stimula industriile de apărare din Europa. Emiterea de obligațiuni comune de apărare, utilizarea fondurilor de la Facilitatea europeană de redresare și reziliență post-pandemie sau accesarea Băncii Europene de Investiții pot fi opțiuni pentru a finanța extinderea industriei de apărare, a sugerat Kubilius.

Kubilius spune că rolul să va fi complementar activităților desfășurate de statele UE în cadrul NATO, nu în competiție.„Uniunea Europeană nu va avea planuri de apărare sau conducere militară, așa cum are NATO – dar Uniunea Europeană are instrumente pentru a obține finanțare mai mare, ceea ce NATO nu are”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel