În spatele prezenței turcești în Somalia se află în primul rând potențialul petrolifer al țării est-africane

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Marina Turciei efectuează exerciții militare. Sursa foto: Ministerul turc al Apărării.
Marina Turciei efectuează exerciții militare. Sursa foto: Ministerul turc al Apărării.

Entuziasmul Turciei de a începe explorarea pentru petrol și gaze în largul coastei Somaliei înlătură impresia care a prevalat în ultimii ani că obiectivul principal de interes al Ankarei în această țară este să găsească un punct de sprijin în Golful Aden și Strâmtoarea Bab al-Mandab și să asigure un coridor către Africa de Est și confirmă că acest obiectiv se află pe locul doi după strategia de preluare a controlului petrolului și gazelor.

Ministerul Turc al Energiei a informat joi că o navă turcească de cercetare seismică va sosi în largul coastei Somaliei la sfârșitul lunii octombrie pentru a începe explorarea pentru petrol și gaze naturale, după ce cele două țări au convenit să coopereze în domeniul energiei.

Interesul pentru petrol și dorința de a-și asigura extracția fără probleme de securitate sau conflicte sunt cele care explică fermitatea Turciei în încercările de a face medierea dintre Somalia și Etiopia reușită și de a calma escaladarea, deși acordul său de apărare cu Somalia ar trebui să o alinieze în mod decisiv cu poziția Mogadiscio. Oficialii turci sunt dornici să-și sublinieze neutralitatea pentru a nu înfuria Etiopia.

Turcii cred că prezența lor în Somalia este importantă, dar nu este un scop în sine, este o poartă care le permite să intre și să investească în Africa de Est, precum și să pătrundă pe piața etiopiană și să beneficieze de oportunitățile oferite de această piață în legătură cu transformarea Addis Abeba într-un centru regional de investiții și comerț, în special cu Țările din Golf.

Ministerul Turc al Energiei a declarat că nava Oruc Reis va explora zone cu o suprafață de aproximativ cinci mii de kilometri pătrați, adăugând că președintele Recep Tayyip Erdogan va participa sâmbătă la o festivitate în Turcia pentru a marca plecarea navei.

Ministrul turc al Energiei, Alp Arslan Bayraktar, a declarat: "Ne așteptăm ca zona în care va opera Oruc Reis să fie o zonă de descoperire a petrolului".

Nava Oruc Reis va fi însoțită de două fregate și nave de sprijin și va ajunge pe coasta Somaliei prin Marea Mediterană, Canalul Suez și Marea Roșie.

Turcia reușit să exploateze situația dificilă prin care trece Somalia de ani de zile prin accelerarea furnizării de sprijin de securitate, militar și economic către Mogadiscio, ceea ce i-a deschis ușa pentru a pune mâna pe petrolul Somaliei.

Bayraktar a anunțat că Turkish Petroleum Corporation are licențe de explorare într-o zonă offshore împărțită în trei câmpuri care acoperă o suprafață totală estimată la 15.000 de kilometri pătrați. Studiul seismic 3D este de așteptat să dureze aproximativ șapte luni.

În martie, Turcia a declarat că acordul include transportul petrolului, distribuția, rafinarea, vânzările, serviciile și alte produse din proiecte terestre și maritime.

În mai 2023, Agenția Anatolia a publicat un raport privind oportunitățile petroliere din Somalia în care se preciza că "30 de miliarde de barili de rezerve potențiale de petrol ar schimba complet fața Somaliei, mai ales că aceste rezerve sunt echivalente cu de trei ori rezervele de petrol algeriene și plasează țara pe locul trei în Africa după Libia și Nigeria".

Raportul sublinia că Somalia se află într-un moment de cotitură al istoriei sale, după ce a început să atragă interesul companiilor internaționale pentru explorarea petrolului, în special în zonele de lângă cea mai lungă coastă a sa din Africa, cu vedere la Oceanul Indian, Marea Arabiei și Golful Aden, și datorită poziționării sale pe cea mai importantă rută maritimă pentru comerțul internațional între Asia și Europa.

Raportul a arătat că Turcia a avut în vizor petrolul Somaliei, iar pentru a-și atinge acest deziderat Ankara a oferit autorităților de la Mogadiscio diferite forme de ajutoare, pe fondul abandonului manifestat de țările occidentale, în special al Statelor Unite.

Somalia este considerată o țară promițătoare în ceea ce privește rezervele de petrol care se preconizează a fi descoperite, fie pe uscat, fie pe mare, unde încă nu au fost efectuate suficiente studii seismice pentru a determina rezervele dovedite de petrol în diferite părți ale țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel