În Siria contiuă confruntările sângeroase între forţele kurde şi facţiunile sprijinite de Turcia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta SIRIA / ISW
Harta SIRIA / ISW

Peste 100 de luptători au fost ucişi în ultimele două zile în ciocnirile din nordul Siriei între facţiunile armate susţinute de Turcia şi forţele kurde siriene, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Agerpres care citează AFP şi dpa.

Începând de vineri seară, luptele din satele din jurul oraşului Manbij s-au soldat cu 101 morţi, dintre care 85 de membri ai grupărilor siriene pro-turce şi 16 din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS, dominate de kurzi), a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Ministerul turc al Apărării a anunţat duminică pe reţeaua X că "a neutralizat" 32 de luptători "PKK/YPG" în nordul Siriei.

Potrivit lui Rami Abdel Rahman , șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, grupurile susținute de Turcia urmăresc să cucerească orașele Kobane și Tabqa, înainte de a trece la Raqqa.

Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), integrate în FDS, care sunt susţinute de SUA şi considerate teroriste de către Turcia, au fost vârful de lance în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Între 2016 şi 2019, Turcia, care este ţară membră NATO, a desfăşurat trei operaţiuni militare majore în nordul Siriei, vizând atât organizaţia Statul Islamic, cât şi Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), considerate de către Ankara o extensie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Turcia consideră PKK, YPG şi FDS ca grupări teroriste. SUA şi aliaţii occidentali ai Turciei consideră PKK drept organizaţie teroristă, dar nu YPG şi FDS.

Într-un comunicat, FDS a declarat că a respins "toate atacurile mercenarilor turci sprijiniţi de drone şi avioane turceşti".

Facţiunile pro-turce au reluat atacurile împotriva FDS în Siria, în momentul în care o coaliţie de grupuri rebele condusă de islamişti radicali a lansat o ofensivă pe 27 noiembrie împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, care a fost înlăturat de la putere unsprezece zile mai târziu.

Grupările pro-turce au cucerit oraşele Manbij şi Tal Rifaat, din nordul provinciei Alep, care erau controlate de FDS. Luptele au continuat de atunci, cu costuri umane importante.

 

Reconcilierea națională, amânată

 

Noii conducători ai Siriei nu au decis încă când vor organiza o conferință de dialog național de referință, menită să reunească sirieni din întreaga societate pentru a trasa o nouă cale pentru națiune după căderea dinastiei Assad, potrivit la cinci surse.

Sursele care au discutat cu Reuters au inclus doi oficiali ai ministerului sirian de informații, un alt membru al noii administrații de guvernământ a Siriei și doi diplomați informați despre eforturile în curs de a planifica conferința.

Ei au spus că nici invitațiile oficiale pentru conferință nu au fost trimise încă, deși unele persoane au fost contactate de autorități în mod informal.

Unele organizații de presă siriene raportau anterior că conferința va avea loc în perioada 4-5 ianuarie și ar avea ca scop reunirea a aproximativ 1.200 de delegați din spectrul religios, etnic, geografic și politic al Siriei.

Organizarea conferinței a fost un angajament cheie al rebelilor conduși de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a preluat controlul Damascului pe 8 decembrie într-o ofensivă uimitoare care l-a determinat pe președintele de atunci Bashar al-Assad să fugă în Rusia, punând capăt peste 50 de ani de conducere a familiei Assad.

Mai mulți membri ai grupurilor politice de opoziție care au încercat să-l contracareze pe Assad în timpul războiului civil de 13 ani din Siria și-au exprimat rezerve cu privire la ceea ce au spus că este o lipsă de transparență în modul în care a fost pregătită conferința.

Ahmed Sharaa, șeful HTS și conducătorul de facto al Siriei, a spus că va exista un proces politic incluziv pentru elaborarea unei constituții, despre care a spus că ar putea dura până la trei ani, iar apoi să organizeze alegeri, despre care a spus că ar putea dura patru ani.

 

Complex complex de tuneluri militare legate de Palatul lui Assad

 

Pe versanții muntelui Qasyun, cu vedere la Damasc, palatul prezidențial este legat de o rețea de tuneluri de un complex militar, însărcinat cu apărarea capitalei siriene.

Tunelurile, văzute de un corespondent AFP , se numără printre secretele guvernării președintelui Bashar al-Assad dezvăluite de când rebelii l-au răsturnat pe 8 decembrie.

„Am găsit o rețea vastă de tuneluri care duc la palatul prezidențial” pe un deal învecinat, a spus Mohammad Abu Salim , un oficial militar de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea islamistă dominantă în alianța care l-a răsturnat pe Assad.

Buncărele erau echipate cu echipamente de telecomunicații, electricitate, un sistem de ventilație și provizii de arme.

Alte tuneluri mai simple au fost săpate din stâncă pentru a păstra muniția.

În ciuda unor astfel de facilități elaborate, armata Siriei s-a prăbușit rapid, trupele abandonând tancurile și alte echipamente, în timp ce rebelii au avansat din fortăreața lor nordică spre capitală în mai puțin de două săptămâni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel