,,Comitetul Militar-Industrial de Stat continuă efectuarea, cu succes, a testelor preliminare ale rachetei antiaeriene dirijate autohtone de tip 9M318, care a fost dezvoltată pentru sistemul de apărare antiaeriană Buk-MB2 din Republica Belarus”, se arată într-un mesaj publicat pe canalul de Telegram al comitetului și preluat de agenția de presă rusă Tass.
La rândul său, președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a informat că testele au avut loc pe 05 martie.
,,Alaltăieri am testat o rachetă pentru complexul nostru antiaerian Buk. Aceasta a zburat acolo unde a fost necesar și a făcut tot ce trebuia. Prin urmare, avem propria noastră armă teribilă împotriva avioanelor”, a spus Lukașenko citat de agenția belarusă BelTA.
Comitetul Militar-Industrial de Stat a reamintit faptul că utilizarea rachetei dirijate antiaeriene 9M318 face posibilă extinderea zonei de lovire a complexului Buk-MB2 la 70 de kilometri. În același timp, este extins și nomenclatorul de ținte aeriene lovite de la aeronave cu o suprafață reflectorizantă eficientă mică la rachete balistice tactice.
“În timpul testelor, au fost lovite ținte aeriene reprezentate de drone cu motor turboreactor”, au informat reprezentanții comitetului.
La începutul lunii septembrie 2022, compania belarusă OKB TSP a prezentat Buk-MB2 cu racheta 9M318 la expoziția de apărare ADEX-2022 desfășurată în Azerbaidjan. Racheta antiaeriană cu rază medie de acțiune 9M318 a fost testată pentru prima dată în 2020.
Potrivit dezvoltatorului, sistemul de apărare antiaeriană Buk-MB2 îmbunătățit este conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aerodinamice, în condiții de contramăsuri electronice intense, precum și pentru a combate rachetele balistice tactice și elemente de arme de înaltă precizie. Acesta poate distruge și ținte de la suprafața apei, precum și ținte terestre.
De asemenea, se precizează că sistemul de rachete antiaeriene, pentru care a fost dezvoltat un radar nou, este capabil să detecteze ținte la o distanță de până la 200 de kilometri și să le lovească cu rachete 9M318 la distanțe cuprinse între 3 și 70 de kilometri. Unitatea de foc pentru un lansator este de patru rachete, iar complexul poate fi desfășurat pentru utilizare în luptă într-un interval de cinci minute.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News