Anterior, pe data de 4 ianuarie, așa-zisul lider de la Tiraspol a explicat de ce regiunea va utiliza pauzele de patru ore pentru a economisi energia electrică.
„Pauzele de o oră nu sunt suficiente pentru a asigura siguranța sistemului de alimentare cu energie. Producția nu acoperă consumul brusc crescut. Centrala electrică MGRES produce 150 MW de energie electrică pe oră, din care 20 de megawați sunt utilizați pentru nevoile proprii de producție ale stației. Hidrocentrala Dubăsari produce 24 MW. Astfel, consumatorul poate conta pe un maxim de 154 MW de energie electrică, în timp ce consumăm 219 megawați în fiecare oră. Matematica simplă oferă răspunsurile.
Durata întreruperilor de energie electrică trebuie crescută. Astăzi acestea sunt de trei ore. Specialiștii insistă să mărim de mâine pauzele în furnizarea electricității la patru ore”, a explicat Vadim Krasnoselski, potrivit ZdG, care citează presa locală din regiunea separatistă.
Transnistria, în ''criză umanitară'' după oprirea gazului rusesc
Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. În același timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chișinăul asupra unei datorii revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care guvernul moldovean recunoaște numai o datorie de 8,6 milioane de dolari, lucru confirmat și de un audit internațional, amintește și Agerpres.
În afara Transnistriei, Republica Moldova nu mai primea direct gaze rusești de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală producea energie electrică pe bază de gaz rusesc și pe care o livra guvernului Republicii Moldova la un preț fix și scăzut.
După oprirea furnizării gazului rusesc de la 1 ianuarie în teritoriul Republicii Moldova controlat de guvernul de la Chișinău nu s-au înregistrat întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României și impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului. Însă autoritățile din Transnistria au fost nevoite să recurgă la întreruperi zilnice în furnizarea energiei către populație și la închiderea a numeroase fabrici.
Chișinăul acuză Moscova că refuzul Gazprom de a livra gaze Moldovei face parte din războiul hibrid rus menit să destabilizeze Moldova și să creeze condițiile pentru ca la alegerile parlamentare din acest an să fie câștigate de partidele pro-ruse, situație care ar periclita parcursul pro-european al R. Moldova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News