Drona americană, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio TRITON19, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella, de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.000 de metri.
Photo source: itamilradar.com
După cum a informat site-ul itamilradar.com, drona de cercetare a efectuat un zbor de scurtă durată, de aproximativ șapte ore, care s-a încheiat în jurul orei 09:00 CEST (ora Europei Centrale).
E de așteptat ca dronele americane MQ-4C Triton să se „aventureze mai mult” deasupra apelor neutre ale Mării Negre în următoarea perioadă
Zborul dronei de tip Northrop Grumann MQ-4C Triton poate fi considerat un zbor de recunoaștere a zonei Mării Negre. Deși prima misiune a avut mai degrabă un caracter de explorare, desfășurându-se în apropierea litoralului Bulgariei, este foarte probabil ca, în zilele următoare, dronele americane de acest tip “să se aventureze” și deasupra apelor neutre din adâncimea Mării Negre.
Până astăzi, dronele de cercetare americane prezente la Baza Aeriană Sigonella și- au împărțit zonele de responsabilitate. În timp ce dronele din cadrul Forțelor Aeriene (RQ-4B Global Hawk) au survolat Marea Neagră, cele ale Forțelor Navale (MQ-4C Triton) au zburat deasupra Mării Mediterane.
Două drone americane MQ-4C Triton au fost aduse din Florida (SUA) la Baza Aeriană Sigonella din Italia, în perioada martie-aprilie 2024. Prima dronă de acest tip, cu numărul de înregistrare 169659, a sosit pe 30 martie, iar cea de-a doua, cu numărul de înregistrare 169660, pe 19 aprilie.
Zborurile efectuate până în prezent au vizat zona litoralului Libiei, în special în proximitatea localității Tobruk, dar și estul Mării Mediterane, începând din apropierea coastelor Siriei, unde în portul Tartus se află o grupare navală rusă, până în zona Libanului și a Fâșiei Gaza.
Activitățile principale au fost executate de prima dronă sosită în Italia, cu numărul de înregistrare 169659. Acest lucru poate însemna că cea de-a doua dronă este destinată să asigure capacitatea operațională, în cazul în care prima dronă devine indisponibilă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News