În prag de ofensivă: De ce înfrângerea Rusiei nu înseamnă ocuparea Moscovei și cum poate pierde Rusia războiul pe pământ ucrainean

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

Sunt îngrijorat, dar în același timp optimist. Toate datele indică faptul că în următoarele săptămâni Rusia va lansa o ofensivă majoră în Ucraina, pe măsură ce pregătirea și trimiterea la luptă a sutelor de mii de rezerviști mobilizați în toamna anului trecut va atinge apogeul, urmând posibil un nou val de mobilizare. Însă în aceeași măsură victoria Ucrainei poate avea loc anul acesta și nu e nevoie de ocuparea Moscovei. Rusia poate pierde războiul din Ucraina pe teritoriul ucrainean.

Publicitate

Înlocuirea generalului Serghei Surovikin și preluarea comenzii trupelor din Ucraina de către Valeri Gherasimonv, șeful Armatei ruse - lucru neobișnuit - confirmă nu doar pregătirea unei acțiuni militare majore ci schimbarea de strategie: Îngenuncherea Ucrainei printr-o ofensivă de proporții.

 

Putin are nevoie urgentă să livreze ceva

 

Blitzkrieg-ul din 24 februarie 2022 pentru decapitarea conducerii politice a Ucrainei a eșuat, ofensiva din primăvara anului trecut a eșuat fiind mascată de anexarea celor patru regiuni pe care Moscova nici măcar nu le controla, războiul prin terorizarea populației prin bombardarea orașelor și a infrastructurii civile nu dă roade și nu fisurează rezistența poporului ucrainean.

2. Distrugeri... (ucraina_72378000.jpg)

Distrugeri urbane provocate de ocupantul rus în Ucraina. Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

Rusia nu mai are foarte multe cărți în mână. Ce are încă Rusia, chiar dacă și-a epuizat cele mai pregătite trupe în luptele de anul trecut, e resursa umană pe care o va folosi indiferent de cost - niciodată în istorie Kremlinul nu a pus preț pe viața soldatului - pentru a rupe frontul. Pentru ruși  soldații căzuți sunt doar statistică.

Vladimir Putin e conștient că pentru a reuși să se mai mențină la putere trebuie să livreze urgent ceva elitelor ruse. Azi, Putin știe că în războiul din Ucraina își joacă nu doar viitorul politic ci chiar și pe cel biologic, după ce a ratat șansa desemnării unui succesor care să-i ofere garanții că nu va ajunge într-un scaun la Haga, așa cum s-a întâmplat în 1999 când Boris Elțîn i-a predat puterea.  

 

Un nou asediu al Kievului? Rusia blufează

 

Cel mai probabil militarizarea Belarusului și folosirea lui pe post de trambulină pentru o nouă ofensivă asupra Kievului e un bluf pentru a menține în nord importante forțe ucrainene, iar lovitura va veni în sud-est. Ar fi complet ilogică deschiderea unui nou front în nord după eșecul primului asediu asupra Kievului care e o adevărată fortăreață. Rezultatul ar fi identic.

De ce sunt optimist? Ucraina rezistă eroic de aproape un an unui război total, în fața unei națiuni de trei ori mai mare ca populație, infinit mai mare geografic, și care dispune de o forță militară superioară. Puțină lume s-ar fi așteptat la un asemenea scenariu în ianuarie 2022. Desigur că sprijinul și armele Occidentului au fost cruciale, dar fără determinarea Ucrainei de a rezista hoardele ruse nu ar fi putut fi oprite. Amintiți-vă ce s-a întâmplat în Afganistan în 2021 când Armata afgană dispunea de armament american modern, dar secată de corupție și de lipsa dorinței de a lupta, a depus armele. Recuceririle talibanilor după retragerea SUA au fost fulgerătoare.  

Ucraina are capacitatea să reziste acestei ofensive ruse din primăvară și, în urma posibilului eșec rus de a prelua inițiativa, să lanseze o nouă contraofensivă care să aibă succesul celei din septembrie 2022. Cu o singură condiție: Occidentul să înțeleagă că Ucraina are nevoie de armament greu și modern acum. Tancuri moderne, mașini de luptă ale infanteriei, blindate, sisteme de artilerie, lansatoare multiple etc. Altfel războiul intră într-o fază și mai avansată de uzură, lucru care avantajează Rusia. Forțarea unui armistițiu ar permite armatelor ruse să se regrupeze și să reia ulterior ofensiva pentru cucerirea în totalitate a celor patru regiuni anexate în septembrie: Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson, iar mai apoi continuarea spre sud pe direcția Nikolaev - Odesa și ajungerea la Gurile Dunării.

 

Războiul se poate termina în 2023 fără ca Moscova să fie ocupată. Cum poate fi înfrântă Rusia în Ucraina

 

Ucraina poate câștiga războiul pe teritoriul ucrainean. Spre exemplu o contraofensivă de mare succes care să ducă la recucerirea orașelor Kremina, Severodonețk și Lîsîceansk și recucerirea implicită a unei părți mari a Lughanskului - singura regiune anexată care e controlată aproape în totalitate de Rusia - ar putea fi factorul care ar declanșa elita rusă să preseze schimbarea puterii la Kremlin și să dea startul luptei pentru putere.

Același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul în care Ucraina ar recuceri Melitopolul care asigură linia directă către Crimeea, de altfel singurul succes strategic important la Rusiei într-un an de război: Realizarea coridorului dintre Donbas și Crimeea. Rusia poate fi înfrântă și obligată să ceară pacea fără ca Armata Ucrainei să ocupe Moscova - ceea ce e de altfel o utopie.

S-a mai întâmplat în istorie de multe ori acest scenariu. Continuarea însă a luptelor și transformarea conflictului într-un război de uzură prin prelungirea lui îl ajută pe Vladimir Putin să se mențină la putere. O victorie parțială, indiferent cum ar arăta ea și forțarea Kievului să recurgă la un armistițiu ar fi un câștig major și timp pentru regrupare.

3. Foto: Гене... (armata-ucraina_80723900.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Azi, doar un naiv mai poate crede că obiectivul Rusiei nu e ruperea întregii coaste a Mării Negre a Ucrainei, fapt ce echivalează cu distrugerea Ucrainei prin sufocarea „plămânului” ei economic. 

Într-o altă formă același lucru s-a încercat fără succes și la două luni după anexarea ilegală a Crimeei, când în mai 2014 Rusia a anunțat proiectul Novorossia care viza desprinderea regiunilor estice și sudice și formarea de către ele a unui nou stat.

Azi măștile au căzut, Rusia fiind angrenată într-un război de cucerire pe față.

 

Cel mai negru scenariu: Victoria Rusiei prin ajungerea ei la Gurile Dunării. Următoarea țintă va fi R. Moldova

 

O Rusie obsedată de visul imperiului, ajunsă la Gurile Dunării, ar fi un coșmar și un cataclism geopolitic pentru România și pentru întreaga regiune. Republica Moldova e conștientă că într-un asemenea scenariu ea va fi următoarea mutare în restaurarea imperiului rus. 

2023 va fi un an decisiv în războiul din Ucraina. Victoria Ucrainei e obligatorie pentru pacea în Europa pentru cel puțin încă o generație, când Rusia își va linge rănile și va relua ciclul revanșelor împotriva Occidentului, ciclu care se repetă încă de pe vremea lui Petru cel Mare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel