În Polonia au fost dezvăluite detalii despre achiziția Bayraktar TB2. UAV-ul poate fi interconectat cu avioanele F-16 poloneze

Cătălin Costea |
Data publicării:

La cererea deputaților polonezi, Comisia Națională de Apărare Seim s-a întrunit pentru a discuta despre achiziționarea vehiculelor aeriene fără pilot Bayraktar TB2 și despre alte aspecte ce țin de înzestrarea trupelor. Cu această ocazie, au fost furnizate informații semnificative cu privire la punerea în funcțiune a noii capabilități aeriene, deși au existat critici din partea mai multor membri ai comisiei.

Deputații polonezi au adresat o serie de întrebări cu privire la achiziționarea Bayraktar, însă doar o parte a acestora a primit un răspuns deschis. Atrage însă atenția răspunsul primit de deputatul Bartłomiej Sienkiewicz (KO), care și-a exprimat îngrijorarea că Polonia a cumpărat „doar avioane, nu elemente care pot fi conectate la un sistem integrat de comandă” și care a întrebat „cum vor fi utilizate dronele, în ce sistem vor fi interconectate?”.

 

Bayraktar TB2  poate fi interconectat inclusiv cu avionul F-16

 

Răspunsul a fost oferit de Comandantul Operațional al Forțelor Armate, generalul Tomasz Piotrowski. Acesta a subliniat că datele de la vehiculele aeriene fără pilot turcești pot fi integrate cu informațiile despre ținte colectate, printre altele, prin echipamentele DB-110 ale aeronavelor F-16 poloneze sau de către elemente de recunoaștere terestre poloneze. Prin urmare, perspectiva utilizării dronelor turcești în Polonia este „destul de bună”. Turcia, ca membru NATO, produce TB2 în conformitate cu standardele STANAG ale NATO și, pe baza acestuia, drona poate fi conectată cu ușurință la sistemele existente.

 

Nivel ridicat de transparență privind achiziția, deși contractul este clasificat

 

Secretarul de stat Wojciech Skurkiewicz, care a reprezentat Ministerul Apărării la ședință, a informat că achiziția dronelor Bayraktar a fost făcută “ca urmare a unei nevoi operaționale urgente de a obține drone de atac și recunoaștere cu rază medie de acțiune”. Rezultatul analizelor a fost semnarea contractului pe 24 mai 2021.

Viceministrul a prezentat mai multe detalii cu privire la echipamentele achiziționate. După cum se cunoaște, au fost achiziționate patru loturi de TB2 cu câte șase aeronave. Fiecare lot va avea până la trei „stații terestre mobile pentru controlul senzorilor și armamentului”. În practică, aceasta înseamnă abilitatea de a centra fiecare lot de drone pe trei elemente independente de control.

De asemenea, cu fiecare lot urmează să fie cumpărate și: șase capete optoelectronice de tip MX-15 cu cameră cu imagini termice și indicator laser, pentru utilizarea armelor; două radare SAR (cu apertură sintetică ce permite obținerea imaginilor radar 2D/3D), pentru misiuni de recunoaștere; șase sisteme IFF (interogare amic-inamic) și trei terminale de transfer de date mobile care extind gama operațiilor bazate pe UAV-uri.

Skurkiewicz a informat că senzorul SAR poate fi instalat interschimbabil cu cel optoelectronic, în funcție de specificul misiunii, respectiv dacă va fi efectuată o misiune de recunoaștere sau de lovire. În cazul acesteia din urmă, TB2 trebuie să poată transporta „până la patru rachete antitanc ghidate, cu raza de acțiune de opt kilometri”.

 

Instruire și echipamente adiționale

 

Pe lângă cele patru loturi de câte șase TB2, au fost achiziționate și două simulatoare, dintre care unul va fi instalat la Academia de aviație din Dęblin, iar celălalt la Baza UAV din Mirosławiec.

Contractul include, de asemenea, un lot de piese de schimb și echipamente de protecție la sol. În plus, producătorul asigură un suport tehnic timp de doi ani și un pachet de instruire. Astfel, 48 de militari urmează să fie instruiți pentru fiecare lot, adică un total de 192 de specialiști. Aceștia vor fi “operatori” sau “șefi de misiune”, precum și instructori în ambele specialități.

Se așteaptă ca instruirea să dureze între 15 și 17 săptămâni și, pentru operatori și șefii de misiuni ai primelor două loturi, se va desfășura în întregime în Turcia.

Sprijinul tehnic (serviciul de reparații) va fi realizat pe baza atelierelor de aviație din Toruń.

Skurkiewicz a furnizat, de asemenea, parametrii tehnici oficiali ai dronelor TB2 achiziționate de Polonia: raza de acțiune, de 300 km; altitudinea maximă de zbor, de 5.400 m; durata maximă a misiunii, de 27 ore; viteza de croazieră, de 130 km/h; greutatea maximă la decolare, de 650 kg.

Livrare sistemelor se va desfășura în perioada 2022-2024. Primul lot complet urmează să fie livrat până la 31 octombrie 2022, următorul până la 30 aprilie 2023, al treilea până la 31 octombrie 2023 și al patrulea până la 30 aprilie 2024. Ministrul adjunct a precizat că o mare parte din contract reprezintă informații clasificate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel