În pofida diferențelor dintre aliații lor, Mauritania și Algeria încearcă să-și coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor venite din Sahel

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În pofida diferențelor dintre alianțele dintre Vest și Est, tulburările și transformările din regiunea Sahel din Africa (vest) obligă Mauritania și Algeria, două țări vecine, să își coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor care le pot afecta stabilitatea.

Miercuri seara, șeful Statului Major al Armatei Mauritaniene, generalul locotenent Mokhtar Bellah Chaabane, a anunțat că țara sa și Algeria intenționează să efectueze patrule comune de-a lungul graniței. Anunțul a avut loc într-un discurs în timpul discuțiilor din capitala, Nouakchott, cu șeful Statului Major al Armatei Algeriene, generalul locotenent Saeed Chengriha, care a început marți o vizită de trei zile în Mauritania.

Cei doi vecini sunt legați printr-o graniță terestră de 460 km, iar multe rețele de contrabandă și comerț ilegal sunt active la frontierele lor.

În timpul vizitei sale la Nouakchott, Chengriha conduce o delegație din care fac parte șeful Serviciului de Informații, generalul-maior Belkaim Hasnat și directorul central pentru securitate, generalul de brigadă Agribi Mohsen.

Imediat după sosirea sa la Nouakchott, delegația militară algeriană a purtat discuții la Palatul Prezidențial cu președintele Mauritaniei, Mohamed Ould Sheikh Al-Ghazouani, ale căror detalii nu au fost anunțate.

Directorul de comunicare al Comandamentului Statului Major al Armatei Mauritaniene, colonelul Sayed Mohamed Hadid, a declarat că vizita delegației algeriene vine ca o întruchipare a voinței armatelor celor două țări de a întări legăturile de fraternitate și prietenie. El a adăugat că cele două țări lucrează pentru a avansa nivelul cooperării militare bilaterale și a-i oferi noi orizonturi, în special în ceea ce privește parteneriatul celor două țări în domeniul combaterii extremismului violent și a crimei organizate care se manifestă în regiunea Sahel.

Armatele din Algeria, Mauritania, Mali și Niger coordonează eforturile de combatere a terorismului și a criminalității organizate în regiune, în cadrul unui comitet operațional comun de personal înființat în 2010.

Organizațiile extremiste sunt active în multe țări africane, în special în țările G5 Sahel, care lansează din când în când atacuri împotriva cazărmilor militare și a străinilor, iar țările din grup suferă de sărăcie și tulburări politice larg răspândite.

Grupul Sahel este un grup regional de coordonare și cooperare care a fost înființat la Nouakchott în 2014, cu scopul de a face față provocărilor de securitate și economice. Acesta a inclus Mauritania, Ciad, Burkina Faso, Niger și Mali, înainte ca ultimele trei țări să se retragă din acest grup.

 

Contextul vizitei

 

Expertul specializat în afacerile țărilor din Sahel, Ahmed Ould Mohamed Al-Mustafa, a declarat că Mauritania și Algeria sunt legate prin relații puternice și diverse datorită suprapunerii de vecinătate, populație și interese și o istorie comună și, prin urmare, vizita delegației algeriene este normală.

Acesta a adăugat: "Cu toate acestea, nu putem ignora o altă perspectivă care pare urgentă și presantă pentru ambele părți, și anume evoluțiile recente în materie de securitate în regiunea Sahel în general și în nordul Mali în special".

"Confruntările violente dintre armata maliană și mercenarii ruși din fostul grup Wagner, pe de o parte, și militanții Azawadi, pe de altă parte, au ajuns în zone apropiate de granițele celor două țări (Mauritania și Algeria) și, prin urmare, au nevoie de coordonare la nivel militar și de securitate", a mai declarat acesta, subliniind, de asemenea, transformarea la care este martoră în general regiunea Sahel, în special migrația unui număr de țări ale sale către alianța cu Rusia și deschiderea terenurilor sale către aceasta, precum și prezența economică chineză. Pe lângă presiunile impuse de Occident pentru a se confrunta cu această expansiune (ruso-chineză), toate acestea fac ca cele două țări (Algeria și Mauritania) să se califice mai mult pentru apropiere și coordonare, pentru a evita riscurile care le-ar putea afecta stabilitatea.

Est și Vest

Al-Mustafa consideră că cele două țări deși fiecare are un rol în regiune, fie el realist sau așteptat, agendele lor în abordarea evoluțiilor nu par a fi identice.

El a subliniat că în timp ce Algeria pare a fi mai aproape de alianța estică ruso-chineză în ceea ce privește alianțele internaționale, Mauritania și-a dezvoltat relațiile în ultimii ani cu Occidentul, în special cu NATO, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Al-Mustafa a adăugat: "Această diferență în abordarea conflictului la nivelurile sale superioare poate avea un impact asupra detaliilor cooperării celor două țări, iar cele două țări ar putea fi capabile să lucreze la ceea ce s-a convenit la nivel local în schimbul unui nivel de înțelegere sau înțelegere la nivelurile mai înalte și mai puternice ale conflictului".

"Algeria, spre deosebire de Mauritania, se întâlnește cu țări din regiune care sunt ostile Franței la niveluri de dezacord, relațiile Algeriei cu Franța oscilează de ani de zile, iar rupturile și motivele de înstrăinare și dezacord sunt mai mari decât motivele pentru acord".

El crede că evenimentele din teren arată un nivel de nemulțumire al Algeriei față de calitatea, dimensiunea și natura prezenței lui Wagner, în ciuda relațiilor bune ale Algeriei cu Rusia. Prin urmare, rolul Mauritaniei și Algeriei este esențial în regiune și fiecare dintre ele are propria sa agendă, iar agendele lor se pot intersecta la anumite niveluri, dar în realitate sunt departe de a fi identice.

Evenimentele de securitate din regiunea Sahel au un impact semnificativ asupra Mauritaniei și Algeriei, datorită zonelor lor de graniță comună cu Mali”, a adăugat Al-Mustafa. "Amenințarea securității și endemismul acesteia în regiune, nivelul conflictului și fragmentarea acestuia, precum și riscurile care au apărut din acesta, o transformă treptat într-una dintre arenele conflictului internațional. Cele două țări sunt foarte afectate, la diferite niveluri de securitate, umanitare, sociale și economice, de orice dezvoltare a securității în regiunea Sahel".


Posibile repercusiuni

 

Coordonarea dintre Mauritania și Algeria "este de cea mai mare importanță pentru a face față transformărilor periculoase ale crimei organizate în regiunea Sahel", consideră Mohamed Al-Hafiz Al-Ghabid, jurnalist interesat de afacerile din Sahel.

Al-Ghabid a adăugat: "Există repercusiuni ale crizelor din Mali și Niger asupra Mauritaniei și Algeriei, iar acest lucru a devenit evident în ultimele luni, deoarece cele două țări primesc zeci de mii de persoane strămutate forțat ca urmare a deteriorării securității și situației umanitare din aceste țări".

El consideră că vizita delegației militare algeriene la Nouakchott vine în contextul "schimbărilor în alianțele internaționale, în special tranziția Mali, Burkina Faso și Niger de la alianță și cooperare largă cu blocul de Vest, reprezentat de America și Franța, spre Rusia".

Al-Ghabid a subliniat că regiunea africană "asista la creșterea influenței ruso-chineze, care a subminat până acum influența franceză și americană".

El a concluzionat că aceasta este „o nouă curbă a relațiilor internaționale care poate avea repercusiuni asupra Algeriei și Mauritaniei, menționând că Algeria menține relații puternice cu Rusia, în timp ce Mauritania caută echilibrul în relațiile sale internaționale și evită repercusiunile conflictului ruso-vestic asupra relațiilor sale internaționale".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel