În plin război industria Ucrainei reușește o performanță majoră: Prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes

Darius Muresan |
Data publicării:
Rachete balistice americane; foto cu caracter ilustrativ. Photo source: U.S. Army
Rachete balistice americane; foto cu caracter ilustrativ. Photo source: U.S. Army

Ucraina a efectuat un test reușit al primei rachete balistice fabricate pe plan intern, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 27 august.

„Poate că este prea devreme să vorbim despre asta, dar vreau să împărtășesc această veste cu voi”, a spus președintele la forumul „Independența Ucrainei 2024” de la Kiev, citat de Kyiv Independent.

Zelenski a felicitat industria de apărare a Ucrainei pentru acest proiect, dar nu a oferit alte detalii despre armament.

Cu o zi înainte, ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina pregătește un răspuns la atacurile aeriene rusești cu arme de producție proprie.

„Aceasta dovedește încă o dată că, pentru a obține victoria, avem nevoie de capacități cu rază lungă de acțiune și de ridicarea restricțiilor privind loviturile asupra obiectivelor militare ale inamicului”, a spus Umerov. „Ucraina pregătește propriul răspuns. Armele de producție proprie.”

Zelenski a dezvăluit anterior că Ucraina a dezvoltat o dronă-rachetă de fabricație internă, numită Palianytsia. El a spus că aceasta a fost deja folosită împotriva Rusiei.

Kievul a primit un număr de rachete cu rază lungă de acțiune de la parteneri, cum ar fi ATACMS fabricate în SUA, Storm Shadow britanice sau SCALP/T franceze. Impactul lor potențial este limitat de restricțiile occidentale privind loviturile adânc în teritoriul rus.

Rusia folosește în mod regulat rachete balistice precum Iskander-M sau Kinzhal în atacurile împotriva orașelor și infrastructurii din Ucraina.

 

Ucraina face pași și intră în clubul balistic

 

Rachetele balistice sunt tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune care urmează o traiectorie curbată, balistică, pentru a atinge ținta. Aceste rachete sunt lansate pe o traiectorie suborbitală și ies din atmosfera Pământului înainte de a reintra și de a lovi ținta. Ele sunt folosite adesea pentru a transporta focoase nucleare, chimice, biologice sau convenționale pe distanțe mari.

Există mai multe tipuri de rachete balistice, clasificate în funcție de raza lor de acțiune:

Rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) - cu o rază de acțiune de până la 1.000 km.

Rachete balistice cu rază medie de acțiune (MRBM) - cu o rază de acțiune între 1.000 și 3.500 km.

Rachete balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) - cu o rază de acțiune între 3.500 și 5.500 km.

Rachete balistice intercontinentale (ICBM) - cu o rază de acțiune de peste 5.500 km.

Rachetele balistice sunt arme strategice datorită capacității lor de a lovi ținte la mari distanțe cu mare precizie și de a transporta focoase puternice. Multe dintre acestea sunt echipate cu sisteme avansate de ghidare și pot transporta mai multe focoase independente (MIRV), care pot lovi ținte diferite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel