În plin război cu Rusia și fără Marină, Ucraina are deja de două ori mai multe corvete noi decât România. Problema e că nu le poate aduce în Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com

A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.

Ceremonia de lansare a avut loc la azi la șantierul naval RMK Marine din Istanbul. La ceremonie au participat Olena Zelenski, prima doamnă a Ucrainei, precum și Rustem Umierov, ministrul Apărării al Ucrainei, dar și comandantul Forțelor Navale Ucrainiene Oleksi Neizhpapa.

Aceasta este a doua corvetă din clasa Ada pe care turcii o lansează la apă pentru ucraineni.

Corveta se numește Ivan Vyhovsky. Prima corvetă Ivan Mazepa din clasa Ada a fost lansată la apă în octombrie anul trecut. Ea se află în stadiu avansat de finalizare. Recent au început chiar testele pe mare a primei corvete.

Corvetele ucrainene au fost dezvoltate în cadrul programului MILGEM (Nava națională), care a fost implementat inițial în interesul Forțelor Navale ale Turciei.

 

Ucraina în plin război are deja două corvete moderne. De două ori mai multe decât România. Doar că nu le vor putea aduce în Marea Neagră

 

2. Ceremonia ... (corveta-clasa-ada_15850000.jpg)

Ceremonia de așezare a chilei pentru a doua corvetă din clasa ”Ada”, în 18 august 2023. Corveta a fost lansată azi la apă

Deși se confruntă cu o situație extrem de dificilă pe front și fără o Marină în adevăratul sens al cuvântului, ucrainenii reușesc printr-o strategie inteligentă să țină în șah navele ocupantului rus în Marea Neagră. 

Flota rusă a Mării Negre a fost nevoită să se retragă ca urmare a hărțuirii permanente de către dronele ucrainene. De la începutul invaziei pe scară largă rușii au pierdut în Marea Neagră peste 20 de nave. Inclusiv crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei.

Chiar fără Marină, odată cu lansarea la apă a noii corvete din clasa Ada, ucrainenii ajung la două corvete moderne. De două ori față de câte are România. Ironic, desigur.

Deși exista în planificare achiziția a patru corvete noi, programul controversat „Corveta multifuncțională” a fost anulat în vara anului trecut de către Ministerul Apărării Naționale, după lungi tergiversări în care, din motive financiare, compania franceză declarată câștigătoare Naval Group nu a semnat contractul din cauza neînțelegerilor cu Șantierul Naval Constanța. Cert e că nu s-a trecut la oferta companiei aflate pe locul secund, ci programul a fost anulat. 

Există azi însă intenția din partea Ministerului Apărării Naționale de a achiziționa nave de patrulare OPV, care de fapt sunt corvete mai mici. Dar caracteristicile navelor le încadrează fără probleme în clasa corvetelor. Important e ca obiectivul principal al programului „Corveta multifuncțională” să nu se schimbe: Implicarea industriei și construirea acestor nave în țară. 

Pentru că, revenind la corvetele din clasa Ada ale Ucrainei, chiar dacă ele vor dispune de armament de ultimă generație, vor rămâne „blocate” în Turcia. În contextul războiului de agresiune generat de Federația Rusă împotriva Ucrainei Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele de mai bine de doi ani și jumătate. Cele două corvete vor putea fi transferate Marinei Ucrianei și aduse în Marea Neagră doar după război.

 

Despre corvetele Ucrainei din clasa Ada care vor fi înarmate cu rachete Harpoon și VL Mica

 

3. Hetman Iva... (14_55186700.jpg)

Hetman Ivan Mazepa, captură video, Forțele Navale ale Ucrainei

Operaționalizarea celor două corvete construite în Turcia pentru Ucraina este planificată pentru perioada 2025-2030.

Din datele aflate la dispoziție din sursele deschise, rezultă faptul că armamentul principal al navelor va fi reprezentat, la fel ca și în cazul Turciei, de rachete antinavă Harpoon. 

Deplasamentul navelor din clasa Ada este de 2.300 de tone, lungimea de 99,56 metri, lățimea de 14.4 metri, iar pescajul de 3,89 metri. Sistemul de propulsie este format dintr-o turbină pe gaz și două motoare diesel, care asigură o putere de 31.640 de kW, prin doi arbori. Acest lucru le permite corvetelor să atingă o viteză maximă de 29 de noduri.

Autonomia navelor este de 3.500 de mile marine, la o viteză economică de 15 noduri. Corvetele sunt proiectate să funcționeze timp de 21 de zile cu suport logistic și 10 zile în mod autonom. Acestea pot să găzduiască 93 de militari, dispunând de spații de cazare suplimentare până la 106 persoane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel