În plin război al dronelor, Armata română va avea un UAV de concepție proprie. La anul ajung și primele drone Bayraktar TB2

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: MApN / lt. Florin Ruță
Foto: MApN / lt. Florin Ruță

Războiul din Ucraina arată că revoluția tehnologică schimbă radical eficiența tacticilor și echipamentelor folosite acum câteva decenii.

Așa cum subliniază și publicația americană Wall Street Journal, natura războiului s-a schimbat, deoarece mii de drone ucrainene și rusești se află simultan în aer de-a lungul liniei frontului.

Dronele sunt doar o rotiță din mecanism, dar una extrem de importantă. Astfel, pe lângă capacitățile de lovitură, UAV-urile pot avea un rol de monitorizare. Comandanții militari au astfel o imagine în timp real a situației de pe teren, până la nivelurile de pluton și divizie.

Dronă Bayraktar TB2 ucraineană 

Datorită numărului mare de drone de pe cerul ucrainean, care transmit imagini și locații în timp real, cu greu îți mai poți surprinde adversarul, recunoaște  generalul-maior Vadim Skibitskyi, comandantul-adjunct al structurii de informații a Armatei ucrainene (GUR/HUR).

„Astăzi, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi detectată în 3-5 minute și lovită în alte 3 minute . „Supraviețuirea (trupelor) în marș nu este mai mare de 10 minute”, arată oficialul GUR.

 

Primele Bayraktar vor ajunge la anul /  Watchkeeper vor fi drone înarmate

 

Războiul actual a devenit un război al dronelor, iar România încearcă la rândul său să-și doteze Armata cu echipamente aeriene fără pilot.

În aprilie 2023, România și Turcia au semnat un contract în valoare de 321 de milioane de dolari pentru achiziția de 18 drone de tip Bayraktar TB2 (6 platforme a câte 3 drone, fiecare), care vor intra în dotarea Forțelor Terestre Române.

De asemenea, în decembrie 2022 Ministerul Apărării Naționale și Elbit Systems au semnat contractul pentru achiziția a 21 de drone Watchkeeper X ( 7 sisteme a câte 3 drone și un centru de comandă, fiecare) pentru Armata română.

Dronă Watchkeeper X. Foto: Elbit

Luna trecută, în cadrul podcastului difuzat de Observatorul militar, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale confirma că lucrurile avansează în privința livrărilor dronelor Bayraktar.

”Programul Bayraktar a început în acest an. Urmează să avem primele livrări începând cu anul viitor”, a explicat șeful Direcției pentru Armamente.

Generalul Incicaș vine și cu o precizare importantă referitoare la celelalte UAV-uri care vor ajunge în dotarea Armatei: dronele Watchkeeper vor fi înarmate și nu vor avea doar rol de monitorizare.

”Dronele de tip tactic-operativ Watchkeeper sunt  livrate și Armatei britanice. Noi am cerut ca sistemul să fie înarmat și urmează să achiziționăm și muniția necesară înarmării acestuia”, arată generalul.

 

MApN lucrează la prima dronă de concepție proprie

Dronă tip multi-copter

Tot în podcastul Observatorului militar, generalul Incicaș a dezvăluit care sunt achizițiile planificate.

Potrivit acestuia, Armata română intenționează să achiziționeze atât ”sisteme de avioane fără pilot care merg la o distanță mai mare” (probabil drone de tip High-altitude long endurance - HALE), cât și drone mai mici (mini-UAS) pentru distanțe scurte. ”Achiziția este în curs atât pentru sistemul mini-UAS cu aripă fixă, cât și pentru cele de tip multi-copter, cu aripă rotativă”. 

Generalul Incicaș spune că Romania ar putea avea propriile sale drone și s-a referit și la proiectul românesc de dezvoltare a unui UAV pentru distanțe de până în 100 de kilometri.

Aici se pare că România încearcă să dezvolte prima sa dronă modernă, capabilă să execute misiuni militare.

Imagine ilustrativă: Dronă BlueBird

România își dorește, astfel, să dețină drone de producție proprie, din rezultatul cercetării care se desfășoară în Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (aflată în cadrul MApN).

”Nu vă ascund că în momentul de față, suntem în faza ultimelor teste ale acestor aeronave, urmând să le omologăm, sperăm, până la sfârșitul anului și după aceea să le dăm în producție. 
Sper sa fie vorba de companii românești (care vor produce drona dezvoltată local n.r.). Vom organiza o procedură de fabricare a acestora pe baza documentației pusă la dispoziție de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare", a mai declarat generalul Incicaș.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel