Publicitate
Însă în pofida acestor decizii de înzestrare cu aeronave Rafale și F-35, „coloana vertebrală” a aviației militare elene va rămâne în continuare F-16.
F-16 Fighting Flacon e probabil cel mai de succes avion de vânătoare. Din 1974 până în prezent au fost construite aproximativ 4.600 de astfel de avioane, Falcon fiind prezent în serviciile militare a 26 de state, inclusiv România, care operează 17 avioane F-16 și urmează să decidă achiziționarea a încă două escadrile.
Grecia are în dotare aproximativ 150 de avioane F-16. Iar majoritatea acestor aparate urmează să fie aduse la cel mai modern standard.
Dar pe lângă acest aspect, în cursul zilei de ieri Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a aprobat alocarea a 270 de milioane de dolari pentru un pachet acordat Greciei, sumă care are ca obiectiv realizarea unor lucrări de mentenanță și modernizare a F-urilor elene. Potrivit celor de la Defense News e vorba inclusiv de asistență tehnică și logistică. Lucrările de mentenanță se vor derula în paralel cu aducerea F-urilor la versiunea Viper, proces la care participă activ și industria de apărare din Grecia.
Un avion F-16 al Greciei. Sursă foto: Staff Sgt. Christopher Ruano - U.S. Air Force via. Defense News
Amintim că elenii se află în prin proces de modernizare a 84 de avioane F-16C/D Block 52+ la versiunea Viper. Falconul va rămâne așadar mult timp de acum înainte „vioara întâi” a aviației militare elene.
La începutul acestui an DefenseRomania a anunțat că primul avion modernizat F-16V a efectuat primul zbor în luna ianuarie, având la manșa sa un pilot american.
Modernizarea e realizată de Hellenic Aviation Industry (HAI) din Grecia, alături de gigantul american Lockheed Martin.
Rafale și F-35 pentru Grecia
În ceea ce privește Rafale, prima aeronavă franceză care se va afla sub comanda Atenei a ajuns deja în Grecia la finalul lunii trecute. Grecia e primul client european al Dassault Aviation pentru Rafale.
Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către francezi a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și susţinere logistică şi armament asociat și a fost semnat într-un timp record ca urmare a tensiunilor din Mediterana de Est dintre greci și turci.
Însă în paralel grecii optează și pentru F-35. În cursul anului trecut Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a V-a F-35 din Statele Unite.
Grecii ca acest proces să aibă loc cât mai rapid și sunt dispuși să achiziționeze avioane F-35 inclusiv second hand. Au existat speculații și cu privire la faptul că avioanele F-35 care ar fi trebuit să fie livrate Turciei să ajungă la greci, turcii fiind excluși din programul F-35 după ce au decis să achiziționeze sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News